vrijdag 6 september 2013 – Onderzoeken, valoriseren, congresseren, bundelen… De woorden waarmee het nieuw opgerichte Kenniscentrum Frankrijk-Nederland zichzelf presenteert, klinken onaangenaam ambtelijk en bestuurlijk. Maar wie de moeite neemt om de kennismakingstekst helemaal door te lezen, komt tot de ontdekking dat er een heel aardig virtueel instituut in het leven is geroepen dat de Nederlandse kennis over de Franse cultuur zichtbaar bij elkaar moet brengen. Het doel is om die kennis onder de aandacht te brengen van wetenschappers, scholieren en francofielen.
Het landelijke kenniscentrum is ondergebracht op de Radboud Universiteit. Op vrijdag 20 september wordt het Kenniscentrum daar (Huize Heyendaal) geopend met het congres Frankrijk-Nederland: een lange gedeelde geschiedenis. Op zaterdag 21 september wordt het congres in Amsterdam (Maison Descartes) voortgezet onder de titel Frankrijk-Nederland vandaag. De 18e eeuw krijgt op beide dagen ruim aandacht. Sprekers zijn onder anderen:
- Joost Rosendaal: Gelijktijdigheid of verwevenheid: geschiedschrijving over Nederland en Frankrijk na het nationalisme
- Bart Verheijen: Geschiedenis onder de guillotine: Recent onderzoek over de Frans-Nederlandse betrekkingen
- Paul J. Smith: Van De Dene (1567) tot La Fontaine (1668). Honderd jaar dierfabels tussen de Nederlanden en Frankrijk
- Suzan van Dijk: Franse schrijfsters, Nederlandse lezeressen: pas besoin de traduction (19e siècle)
- Annie Jourdan: De schuld van Frankrijk? De slechte reputatie van de Bataafse revolutie in Nederland
- Matthijs Lok: Hoe Frankrijk uit de Nederlandse geschiedenis werd geschreven
- Lotte Jensen: Satires op Napoleon en Sarkozy
¶ Deelname is gratis. Sommige lezingen zijn in het Frans. Aanmelden tot 12 september hier. Het volledige programma voor beide dagen vind je hier.