350 jaar kunstacademie Antwerpen

In het spoor van de Academievrijdag 13 september 2013 – In 1663 sticht David Teniers in Antwerpen een Academie waar jonge kunstenaars leren tekenen en boetseren. De op twee na oudste kunstschool in Europa bestaat nog altijd en heet nu Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA).

Om de 350ste verjaardag te vieren schreef Jan Lampo een boek over de bewogen geschiedenis van de school, de leraren die er doceerden en de leerlingen die er het vak leerden. Een Antwerps verhaal van grote en minder grote kunstenaars die talrijke sporen nalieten in Antwerpse erfgoedcollecties en in het stadsbeeld.

Tegelijkertijd is er in Museum aan de Stroom (MAS) de expositie Happy Birthday Dear Academie – 350 jaar Academie. Veteranen als Jacob Jordaens, David II Teniers, Vincent Van Gogh en Laurens Alma Tadema treden in deze tentoonstelling in dialoog met recentere oud-studenten als Panamarenko, Fred Bervoets en Anne-Mie Van Kerckhoven. Citaat:

Een zwevende reconstructie van de 17de-eeuwse pronkzaal van de Academie neemt de bezoeker mee naar het prille begin. Verderop tekenen de huidige Academiestudenten live naar levend model.

¶ Jan Lampo, In het spoor van de Academie. Kunsten in Antwerpen. BAI Publishers. ISBN 9789085866596. Prijs € 14,50 (176 blzz). Persbericht. Info over de tentoonstelling in MAS vind je hier en hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.