Een festivalganger uit de 18e eeuw

PL Ghezzidinsdag 17 september 2013 – De Leidse jurist en muziekliefhebber Jan Alensoon vertrok in 1723 op reis naar Frankrijk en Italië om kennis te maken met de kunst en cultuur van deze landen. En vooral om er veel muziek te horen. Van deze Grand Tour schreef de veertigjarige Leidenaar een uitvoerig verslag. Dit egodocument verschijnt op 1 oktober in boekvorm.

In deze uitgave zijn passages opgenomen waarin Alensoon schrijft over zijn ontmoetingen met beroemde en minder beroemde musici en componisten. In Italië ging hij om met de componist Benedetto Marcello en luisterde hij naar muziek van Tomaso Albinoni en Geminiano Giacomelli. Hij hoorde er de beroemde zangeres Faustina Bordini zingen.

Verder beschrijft Alensoon huisconcerten in paleizen en landhuizen, maar ook de muziek die op straat te horen was. Hij ging naar uitvoeringen in kerken en kloosters. Bezocht opera’s in theaters, waar hij het risico liep om vanuit de loges bespuugd te worden (advies: zoek een plaats midden in de zaal).

Verder bezocht hij kerken en kunstverzamelingen. Enthousiast nam hij deel aan het carnaval van Venetië. Alensoon zong ook zelf. Op tal van huisconcerten bracht hij cantates ten gehore. Dat deed hij zo goed, dat iedereen er versteld van stond.

De Holland Baroque Society verzorgt op 4, 5 en 6 oktober een aantal concerten over deze Grand Tour. Acteur Porgy Franssen kruipt in de huid van ‘backpacker’ Jan Alensoon en neemt het publiek mee op de reis van toen. Mezzo-sopraan Olivia Vermeulen zingt de aria’s die ooit voor Faustina Bordoni geschreven zijn.

¶ Helen Metzelaar (ed.), ‘Verwondering over mijn gezang’. De muzikale reis van Jan Alensoon naar Frankrijk en Italië in 1723 en 1724. Uitgeverij Panchaud. ISBN niet bekend. Prijs: ± 15,-. Bestellen: hier. Info over de concerten van de Holland Baroque Society vind je hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.