Militair erfgoed

Elémens De Fortification (Parijs 1793)

Elémens De Fortification (Parijs 1793)

donderdag 19 september 2013 – Nu defensie opnieuw fors moet inleveren, is het misschien aardig om een kijkje te nemen op de nieuwe website over het Nederlandse militaire erfgoed. Onlangs geopend en nog volop in ontwikkeling. De site geeft toegang tot militaire collecties en bronnen.

Onmiddellijk valt je de gebruiksvriendelijkheid op. Als je in het zoekscherm de naam van Weyerman aantikt, krijg je behalve de Konstschilders ook een aantal hits uit militaire tijdschriften (met scans) in het vizier. Die laatste hits dateren uit de 20ste eeuw en hebben allemaal te maken met nazaten en verre verwanten van Weyerman. Andere zoekacties leveren onder meer Frans Lievens Kersteman op.

Deze zoon van de bekende veelschrijver Fransiscus Lievens Kersteman blijkt volgens het officiersboekje uit 1807 luitenant te zijn geweest in het 9e regiment van de infanterie. In 1802 was hij nog adjudant. Die officiersboekjes bevatten de naam- en ranglijsten van officieren tussen 1726-1810, waardoor je ook de loopbaan van de militairen kunt volgen.

De site bevat verder een database met duizenden boeken van vóór 1801 die in de defensiebibliotheken aanwezig zijn. Vaak zijn de illustraties ingescand, zoals de afbeelding hierboven waarop de kanonniers zonder helm maar wel met hun driekantige steek nog net te zien zijn. Citaat:

Een enorme schat van maar liefst 10.000 werken uit de periode 1500-1800 in twaalf verschillende talen van negen verschillende Defensie instellingen/collecties is bij elkaar gebracht en beschreven.

Een aantal pronkstukken uit de collectie wordt integraal gescand en op de site gezet. Momenteel is het nog slechts een handjevol, maar de site belooft meer. Vooral interessant voor degenen die de aardige expositie Gewapend met Kennis in het Meermanno hebben gemist (helaas vorige week gesloten).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.