Nicolas Chevalier en het grootste feestbeest van Utrecht

Nicolas Chevalier, vrede van Utrechtmaandag 14 oktober 2013 – Deze ietwat (understatement) stijve prent maakte de Utrechtenaar Nicolas Chevalier (1661-1720) van een toneelvoorstelling die gegeven werd na afloop van het diner bij de Portugese ambassadeur tijdens de onderhandelingen over de Vrede van Utrecht.

Het diner was niet alleen ter gelegenheid van het sluiten van de vrede, maar ook van de geboorte van de kroonprins van Portugal op 19 oktober 1712. De Portugese ambassadeur stond overigens bekend als het grootste feestbeest dat op dat moment in Utrecht rondwandelde (verder lezen).

Chevalier woonde nog geen tien jaar in Utrecht. Hij runde een krant, Journal d’Utrecht, waarin hij verslag deed van de onderhandelingen en het gedoe eromheen. Bekend is dat hij medailleur was, zelf penningen verzamelde en er een een rariteitenkabinet op nahield.

Hij was in 1713 van plan een overzichtswerk te publiceren van alle onderhandelaars en hun gevolg. Daarvoor verzamelde hij penningen en eretekens, maakte hij tekeningen en schreef hij alvast wat teksten. Een aantal illustraties is bewaard gebleven (hier), het boek zelf is er nooit gekomen.

Het Jaarboek Oud-Utrecht 2013 heeft de Vrede van Utrecht als thema. Eén van de artikelen gaat over verzamelaar, boekdrukker en penningmaker Nicolas Chevalier: ‘La librairie s’accorde assez bien avec mon autre négoces’. Andere bijdragen zijn minstens zo interessant, als we op de titels mogen afgaan. Lees hier de inhoudsopgave.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.