Rosendaelse bedriegertjes met schelpen

De achttiende eeuw in het voorbijgaan (26)

Kaart Arnhemzaterdag 2 november 2013 – Een reis naar de schelpengrot van Rosendael loopt vrijwel onvermijdelijk over Arnhem. Hoewel de stad in de oorlog veel schade heeft geleden, zijn er nog genoeg bijzondere gebouwen te vinden. Daar bevinden zich ook enkele panden met statige achttiende-eeuwse gevels onder, zoals het notarishuis in de Bakkerstraat en het Historisch Museum Arnhem aan de Bovenbeekstraat.

 

JF Arnhem NotarishuisIn het notarishuis is een veilinghuis gevestigd. Het Historisch Museum is al enige tijd gesloten. Het is te hopen dat de kamer met het prachtige achttiende-eeuwse geschilderde behang binnenkort weer te zien is. Het wordt opgenomen in een Erfgoedcentrum, dat in december officieel de deuren opent. Het is volgens de gemeentelijke site bedoeld als kenniscluster: de Bibliotheek Arnhem, het Historisch Museum Arnhem, Kunstbedrijf Arnhem en Volksuniversiteit Arnhem.

 

JF Rodendael theekoepelWie echt het achttiende-eeuwse Gelderse sjieke leven wil bekijken, kan het beste de groene gebieden rond Arnhem bezoeken. Zypendael, dat rond 1760 voor mr. Hendrik Willem Brantsen werd gebouwd, en kasteel Rosendael (zie foto theekoepel), dat een nog veel langere historie kent, worden beide beheerd door Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. Ze zijn beperkt toegankelijk: Zypendaal alleen in de zomer, kasteel en park Rosendael van april tot november. Belangstellenden moeten daarom nog even wachten om dit laatste park te bezoeken.

JF Rosendael bedriegertjesMijn bezoek, eerder dit jaar, gold het park van kasteel Rosendael, vanwege de schelpengrot, maar het park is nog bekender om de bedriegertjes. De achterwand van de bedriegertjes is ook uitbundig met schelpen versierd, bevat een nis en heeft een lichte welving, zodat het met enige goede wil óók een schelpengrot te noemen is, ook al ziet het geheel er nogal als een decorstuk uit.

Volgens de site van Geldersch Landschap is die achterwand negentiende-eeuws, maar in publicaties worden de schelpengalerij, de waterval, de theekoepel en de bedriegertjes allemaal op 1722 gedateerd. De achterwand van de bedriegertjes mag zeker als zelfstandig schelpenbouwwerk geteld worden. — JF

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.