De schelpengrot van Rosendael

De achttiende eeuw in het voorbijgaan (27)

JF detail schelpengrotzaterdag 9 november 2013 – Bij mijn rondgang langs schelpengrotten was ik in het park van kasteel Rosendael aangeland. In het rijtje Nienoordhet Loo (- Zutphen) – Rosendael denkt men eigenlijk altijd aan de schelpengrot van Rosendael, maar vorige week heb ik al geschreven dat de achterwand van de bedriegertjes als zelfstandig met schelpen versierd bouwsel meegeteld zou moeten worden.

 

JF Rosendael schelpengrot 1De schelpengrot wordt op Rosendael ook wel ‘schelpengalerij’ genoemd. Dat vind ik voor bouwsels als dit een veel beter woord dan ‘schelpengrot’. Deze schelpengalerij is verreweg het grootste met schelpen versierde bouwsel in Nederland. Het is symmetrisch opgezet, met in het midden een waterval, en aan de uiteinden twee ‘grotjes’.

 

JF Rosendael nepschelpenDe galerij bevat een overdaad aan schelpen. Maar ertussen zijn ook nog enkele ornamenten geplaatst (zie foto hiernaast) die laten zien hoe je een schelpengrot zou kunnen maken zonder schelpen …

Rosendael blijkt nog een derde met schelpen versierde constructie rijk te zijn: als je van de schelpengalerij langs de grote vijver bij het hoofdgebouw terugloopt naar de uitgang, kun je ter hoogte van de theekoepel aan de rand van de vijver een kleine waterval zien. Onder die waterval bevindt zich een bescheiden holte die met schelpen versierd is.

JF Rosendael, échte schelpengrotDie ruimte is niet heel diep, maar ik noem hem zonder bedenkingen schelpengrot: dit is een schelpenbouwwerkje dat ook aan de buitenkant de indruk weet te wekken een natuurlijk gevormde ruimte te zijn. En zo kom ik tot mijn eigen antwoord op de vragen die ik eerder stelde: ik heb in Nederland maar één schelpengrot gevonden, namelijk deze op Rosendael, maar ik tel in Nederland zes met schelpen versierde bouwsels (namelijk drie op Rosendael, en een in Zutphen, een in paleis het Loo, en een bij borg Nienoord).

Wie na het bezoeken van Park Rosendael nog energie over heeft en kan nog de wandeling van enkele kilometers maken naar kasteel Biljoen (niet te bezichtigen), dat niet al te ver van station Velp af ligt. — JF

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.