Religiegeschiedenis van Nijkerk en Hoevelaken

Heilig Nijkerkvrijdag 11 oktober 2013 – Er werd gezucht, gehuild en geschreeuwd. De naam van Jezus werd luidkeels aangeroepen. Als de Nijkerkse predikant Gerard Kuypers preekte (1749), raakten sommige toehoorders zo zeer geëmotioneerd dat ze draaiden met hun ogen, stuiptrekkingen kregen en zelfs flauw vielen (verder lezen).

Hier was de Heilige Geest aan het werk, vond menigeen. Anderen daarentegen meenden dat de gelovigen onder invloed waren van geestverruimende middelen. Die laatste suggestie is overigens verkeerd gevallen bij een aantal orthodox-protestantse Nijkerkers (verder lezen).

Over de religiegeschiedenis van Nijkerk, Nijkerkerveen en Driedorp is onlangs het boek Heilig Nijkerk verschenen, van de hand van Fred van Lieburg. In dit boek besteedt hij uiteraard aandacht aan de Nijkerkse beroeringen, die groot nieuws waren tot in het Amerikaanse Boston toe. Van Lieburg laat eveneens zien hoe het calvinisme er in de 16e eeuw door de Gelderse overheid is afgedwongen. Later vestigden zich ook joden en lutheranen in Nijkerk. De tabaksteelt zorgde voor veel welvaart.

Het boek werd onlangs, samen met Hemels Hoevelaken van John Exalto, gepresenteerd tijdens het symposium ‘600 jaar christelijk geloof in Nijkerk’. Het sympo vond plaats ter gelegenheid van Nijkerk 600 jaar.

¶ Fred van Lieburg, Heilig Nijkerk. Religiegeschiedenis van een landstad. Boekencentrum 2013. ISBN 9789023927204. Prijs: € 15 (256 blzz).
¶ John Exalto, Hemels Hoevelaken. Religiegeschiedenis van een valleidorp. Boekencentrum 2013. ISBN 9789023927105. Prijs: € 15 (256 blzz).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.