Krijgsgevangen in Rusland

Krijgsgevangene in Ruslandwoensdag 23 oktober 2013 – In 1812 trok Napoleon met de grootste legermacht die de wereld ooit had gezien naar Rusland. Een 26-jarige Hollandse beroepsmilitair, de kapitein van de infanterie Albrecht Nicolaas van Aerssen Beijeren van Voshol, nam aan deze invasie deel.

De jongeman had het ongeluk om op 31 oktober 1812 door een schot in zijn rechter dijbeen gewond te raken. Dat gebeurde tijdens gevechten bij het dorp Tsjasniki, gelegen in de tegenwoordige republiek Belarus (Wit-Rusland). De volgende dag nam een kozak hem gevangen, na hem met zijn lans een wond te hebben toegebracht in zijn linkerbeen en ook nog een in zijn linkervoet. Daardoor was hij ongeveer anderhalf jaar krijgsgevangene in dat deel van het tsarenrijk.

Met deze woorden begint de blurb van het boek Krijgsgevangene in Rusland. Een boek dat al weer een tijdje geleden is verschenen maar tot op heden niet of nauwelijks is opgemerkt. De auteur, Marnix van Aerssen, oud-gemeenteambtenaar en oud-diplomaat, presenteert hierin het oorspronkelijk Franstalige verslag van de krijgsgevangenschap in Rusland van zijn overgrootvader. Diens zoon, Van Aerssens grootvader, tekende voor de Nederlandse vertaling.

Albrecht Nicolaas van Aerssen Beijeren van Voshol was officier in de Grande Armée van Napoleon. De gevangenschap ving aan op 1 november 1812. In de inleiding geeft Van Aerssen een beeld van de toen heersende verhoudingen in Europa en van de rampzalig verlopen veldtocht van Napoleon in Rusland. In een nawoord vertelt hij hoe het zijn voorvader na terugkeer in Nederland verging. De vertaling van het verslag is in zijn bezit; het oorspronkelijke verslag in de Franse taal berust bij het Nationaal Archief.

¶ Marnix van Aerssen, Krijgsgevangene in Rusland. Albrecht Nicolaas van Aerssen Beijeren van Voshol. Zutphen, Karwansaray Publishers 2012. ISBN: 978-94-90258-06-1. Prijs € 9,95 (106 blzz., hardback).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.