Hoe Zeeland een agrarische plattelandssamenleving werd

Zeeland Middelburgvrijdag 25 oktober 2013 – Vandaag wordt het eerste exemplaar van Geschiedenis van Zeeland overhandigd aan de commissaris van de koning aldaar. Het betreft deel 3 van het historische overzichtswerk dat de periode 1700-1850 behandelt. Dit werk verschijnt ter gelegenheid van 200 jaar provincie Zeeland dat volgend jaar wordt gevierd. Hieronder de blurb:

Het tijdvak 1700-1850 was voor Zeeland een periode van grondige heroriëntatie. De bakens moesten worden verzet toen de stedelijke economie in het slop raakte, de positie in het nationale en internationale politieke krachtenveld verloren ging en het grondgebied van de provincie werd uitgebreid met Zeeuws-Vlaanderen. De handel viel als pijler onder de Zeeuwse welvaart weg, maar de bloeiende landbouw zorgde er voor dat de provincie op de been bleef.

Zeeland werd van een stedelijk handelsgewest een agrarische plattelandssamenleving. Het gewest toonde een opmerkelijke veerkracht. Naar landelijk voorbeeld werd na 1795 een nieuw politiek bestuur opgezet, de katholieke kerk kon zich vrijuit manifesteren en Zeeland deed volop mee aan de beschaving van het volk door middel van armoedebestrijding en onderwijs. De culturele genootschappen gooiden het in het vervolg over de provinciale boeg.

¶ Paul Brusse en Jeanine Dekker (red.), Geschiedenis van Zeeland, deel 3. Uitgever WBooks. ISBN 978 90 400 0819 1. Prijs: € 34,95, t/m 31 december € 29,95 (352 blzz. met vele illustraties). Lees hier meer over de hele reeks. De presentatie is in Zierikzee (Gasthuiskerk). Informatie hier. Het laatste deel van het overzichtswerk verschijnt in maart 2014 (presentatie Sas van Gent).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.