Op reis met Sigismund van Heiden Reinestein

Vanuit de koets bekekenmaandag 28 oktober 2013 – Hoewel Sigismund graaf van Heiden Reinestein geen lid was van de Drentse ridderschap, werd hij in 1776 door de stadhouder benoemd tot drost van Drenthe. Daarmee werd de trouw van de 36-jarige kamerheer aan Oranje beloond. Vriendjespolitiek noemen we dat tegenwoordig, ofwel een ontregeld moreel kompas van de stadhouder.

Deze graaf van Heiden Reinestein – niet te verwarren met Berend Botje – beloonde op zijn beurt zijn bevordering met eeuwige trouw aan Oranje. De Drentse kamerheer werd een van de belangrijkste adviseurs van Willem V. Zijn ervaringen noteerde hij in een dagboek, dat in 2007 werd uitgegeven onder de titel Van de prins geen kwaad.

In september jl. kreeg de Drentse commissaris van de koning het eerste exemplaar overhandigd van een nieuw uitgegeven dagboek van de Drentse Oranje-bestuurder: het reisdagboek dat graaf van Heiden Reinestein bijhield tijdens zijn vele reizen tussen 1764-1794 in binnen- en buitenland. De politieke observaties en de vele notities over het dagelijks leven van een 18e-eeuwse bestuurder zijn uit het Frans vertaald en uitvoerig voorzien van commentaar. Lees hier een recensie over Vanuit de koets bekeken.

¶ Jan K.H. van der Meer, Vanuit de koets bekeken. Sigismund van Heiden Reinestein en zijn reisverslagen. Assen, Van Gorcum 2013. ISBN 9789023251484. Prijs: € 29,95 (192 blzz., geïllustreerd).
¶ Wie toevallig op 2 november aanstaande in Assen is, kan getuige zijn van een re-enactment-voorstelling van de graaf van Heiden Reinestein, die om 14.15 uur met een diligence arriveert op het Koopmansplein. Info hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.