De inscripties in het album van Klaas Willem Kiers

Kiersdinsdag 29 oktober 2013 – Het genootschap Gewina geeft het tijdschrift Studium uit, waarin onderzoeksartikelen worden opgenomen op het gebied van de wetenschapsgeschiedenis, geneeskunde, techniek en universiteitsgeschiedenis (info).

Het blad is sinds enkele jaren een open-access-tijdschrift en staat dus, om het in goed Nederlands te zeggen, full text online. In het laatste nummer schreef Frida van Til het artikel ‘Archimedes in kundigheit, Ulisses in beleit, Achilles in dapperheit’. Het Album Amicorum van Klaas Willem Kiers (c. 1722/1759), ingenieur-modellist van stadhouder Willem IV’.

Kiers is een jongeman afkomstig uit de burgerij die zich door zijn opleiding en betrekkingen toegang weet te verschaffen tot universitaire en adellijke kringen. Zijn album amicorum bevindt zich in de Groninger universiteitsbibliotheek. Het laat zien wie verantwoordelijk was voor de opleiding van de Groningse vestingbouwkundig ingenieur. Ook laten de bijdragen in deze vriendenrol zien hoe zijn carrière verliep, wie zijn contacten aan het stadhouderlijk hof waren en in welke andere maatschappelijke contexten Kiers functioneerde. Citaat:

Dit unieke document legt tevens getuigenis af van een stukje wetenschappelijke cultuur uit het midden van de achttiende eeuw. Het is daarmee meer dan een ‘autografenalbum’: een serie inscripties verzameld uit liefhebberij voor autografen.

¶ Lees hier een bericht over een portretminiatuur met Kiers op de site van de UG Groningen. En bekijk hier online het album amicorum. Hier zie je een tekening van Dorothea Kreps, de kunstenares van wie weinig werk bekend is maar die wel aan het album van Kiers een fraaie bijdrage leverde.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.