De roerige jaren 1813-1815

Aankomst kozakken in Utrecht op 28 november 1813, door Pieter Gerardus van Os (1816). Coll. Centraal Museum, Utrecht.

Aankomst kozakken in Utrecht op 28 november 1813, door Pieter Gerardus van Os (1816). Coll. Centraal Museum, Utrecht.

vrijdag 8 november 2013 – Onlangs is de website Koninkrijk in wording volledig online gegaan, geschreven en samengesteld door Jos Gabriëls van Huygens ING. De site geeft een beeld van de twee roerige jaren (1813-1815) waarin Nederland een koninkrijk werd. Het was een periode waarin opstand en tegenstand, belegeringen en veldslagen elkaar afwisselden. Nederland kreeg Oranje als koning. Er kwam een nieuwe grondwet. Een nieuw landsbestuur trad aan. En het grondgebied van Nederland verdubbelde.

Op de site vind je een historische inleiding met een beknopt chronologisch overzicht van de jaren 1813-1815. Verder bevat de site

  • een calendarium met de belangrijkste data
  • een overzicht van relevante publicaties
  • directe toegangen tot de originele bronnen
  • afbeeldingen van gebeurtenissen en personen
  • korte levensbeschrijvingen van de hoofdrolspelers

Ook de webpagina Uitgelicht is de moeite van het bezoeken waard. Hier heeft Gabriëls wat persoonlijke notities over het thema Koninkrijk in wording neergeschreven. Zo opent de pagina over het Napoleonjaar 2011:

Eigenlijk voel ik me net als Maarten ’t Hart in 2000. In dat ‘Bachjaar’ ergerde het hem mateloos dat plotsklaps Jan en alleman met zijn idool aan de haal ging. […] Wat was hij opgelucht toen er op 31 december 2000 aan dit herdenkingsjaar een einde kwam en hij Bach weer voor zichzelf had.

Op de pagina 1813 in soundbites fulmineert Gabriëls tegen een Haags animatiefilmpje waarin wordt uitgelegd dat ‘de basis van ons koninkrijk is gelegd door één man: koning Willem I’. Verbijsterend, vindt Gabriëls:

De commentaarstem bij het filmpje informeert de kijker in Jip-en-Janneketaal dat ‘de Nederlanders eigenlijk heel blij waren met die Franse mensjes. Het ging best goed met ons landje’. Maar ‘Napoleon raakte inmiddels een beetje de macht kwijt en toen hij zijn legertjes weer terugriep naar Frankrijk […] wilden wij weer een koninklijk kroontje aan het hoofd’. […] We leren dat deze Prins ‘meeliftend met een vissersboot’ in november 1813 ‘al haringhappend aankwam op Scheveningen’.

Gelukkig wordt de geschiedenis niet overal verkleuterd, zo laat Gabriëls zien.
Erg aardige site, met veel informatie, nuttige links, filmpjes, vakliteratuur.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.