Culturele kaalslag

De Oostkerk in een veritaliaanste Middelburgse haven, door Adriaen Verdoel

De Oostkerk in een veritaliaanste Middelburgse haven, door Adriaen Verdoel

dinsdag 19 november 2013 – Sinds 1667 was er elke zondag een kerkdienst, maar op 1 juli 2015 sluit de zeventiende-eeuwse Oostkerk in Middelburg voorgoed haar deuren (info).

In de jaren negentig van de vorige eeuw werd de karakteristieke gebouw nog gerestaureerd en feestelijk opnieuw in gebruik genomen door Pieter van Vollenhoven. Nu zijn de onderhoudskosten dermate hoog geworden, dat de protestantse gemeente het moet afstoten. Er wordt niets gesloopt, waardoor het achtkantige bouwwerk met koepel voor de Middelburgse  skyline behouden blijft. Maar welke functie het imposante gebouw krijgt, is nog onbekend. ‘Ik moet er niet aan denken dat de Oostkerk een supermarkt of een outlet-centrum wordt’, schrijft een verontruste CDA’er uit Middelburg (hier).

Oostkerk MiddelburgDe Oostkerk is in classicistische barokstijl gebouwd en is zowel van binnen als van buiten symmetrisch. Door het gebruik van natuursteen kreeg de kerk een statige uitstraling. Diverse bouwmeesters waren bij het werk betrokken, zoals Bartholomeus Drijfhout, Pieter Post en Arent van ‘s-Gravesande (lees hier over de Middelburgse bouwfraude). Ruim een eeuw moest de gemeente het zonder orgel stellen. Pas in 1780 begonnen de broers Petrus Josephus en Johannes de Rijckere uit Kortrijk met de bouw van het inmiddels beroemd geworden witte De Rijckere-orgel (info).

De culturele kaalslag als gevolg van de huidige economische crisis heeft inmiddels ook het Geldmuseum in Utrecht zijn deuren doen sluiten. De site meldt alleen nog de mogelijkheid om in het gebouw een zaaltje te huren. Het museum werd na de vorming van het Koninkrijk in 1816 gesticht door Willem I. Hij bracht daarin samen de 18e-eeuwse stadhouderlijke verzameling die hij van zijn vader had geërfd, de collectie van het door Lodewijk Napoleon gestichte ‘s Lands Penningkabinet en de uitgedunde collectie munten en penningen die uit Parijs gerecupereerd werd.

Het Geldmuseum was nog maar een paar jaar in gebruik. In 2007 opende het voor het eerst zijn deuren, na een fusie van het Koninklijk Penningkabinet (Leiden), het Muntmuseum (Utrecht) en de numismatische collectie van de Nederlandsche Bank. Momenteel wordt het museum ontmanteld. De collectie wordt ergens in een depot opgeslagen.

Ook het Drogisterij Museum met zijn grote collectie oude gapers (Maarssen) hield onlangs op te bestaan. Het Nederlands Muziek Instituut (Den Haag) kan weinig meer uitrichten zonder subsidie, terwijl het Niemeyer Tabaksmuseum (Groningen) al weer twee jaar geleden zijn deuren sloot. Het Rijksmuseum Twenthe, dat eveneens met sluiting werd bedreigd, heeft de bui vooralsnog afgewend. Subsidies van provincie en gemeente hebben daaraan bijgedragen (info).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.