De vaderlandse helden van Petronella Moens

Hugo de groot in zeven zangenwoensdag 13 november 2013 – Het digitale tijdschrift Moensiana beleefde dit jaar alweer zijn tiende jaargang. Het tweede lustrum kreeg extra kleur dankzij de vier artikelen in het laatste nummer rond het thema Petronella Moens en haar vaderlandse helden.

Hierin gaat het om de visie op de helden Hugo de Groot en de gebroeders De Witt, zoals Petronella Moens en haar goede vriend Adriaan Loosjes die in poëzie en proza verwoordden. Het herdenkingsjaar 1813 vormt aanleiding om de positie van Petronella Moens in dat jaar en in de woelige decennia daarvoor nader te bepalen. Waar stond Petronella in 1813 en hoe heeft zij in haar publicaties gereageerd op de jaren van revolutie en contrarevolutie?

Die laatste vragen komen aan de orde in de bijdrage van Ans Veltman. Zij laat zien hoe Petronella Moens in de jaren van de Bataafse Omwenteling haar plaats trachtte te vinden. Henk Nellen, kenner van Hugo de Groot bij uitstek, laat zijn licht schijnen over het boek Hugo de Groot in zeven zangen, dat Petronella Moens in 1790 schreef. Over De Gebroeders De Witten (1791) van Moens gaat de bijdrage van Peter Altena. Ook Adriaan Loosjes, tijdgenoot en vriend van Petronella Moens, schreef over de zo beestachtig vermoorde broers: in zijn roman Johan de Witt, raadpensionaris van Holland (1805) en in een treurspel uit 1807. Frida van Til laat in haar bijdrage zien hoe Loosjes Johan de Witt zag.

¶ Lees hier het laatste nummer van de Moensiana online. Abonneer je op het tijdschrift door een mail te sturen naar Ans Veltman, die samen met Peter Altena de redactie over het blad voert. En voor de vriendenrol: bekijk hier de hoogtepunten van het album amicorum van de blinde schrijfster.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.