Boek over de onderkoning van Dokkum

Macht en pracht van een Dokkumer burgemeester rond 1700donderdag 14 november 2013 – Volgens schrijver Ihno Dragt moet Julius Schelto van Aitzema in Dokkum een standbeeld krijgen. Of een plaquette. Maar nee. Het Friese stadje is de invloedrijke burgemeester rond 1700 nagenoeg vergeten. De recent verschenen biografie moet het collectieve geheugen van de hedendaagse Dokkumers weer wat opfrissen.

Aitzema gedroeg zich als de onderkoning van Dokkum, zo beschrijft Ihno Dragt in Macht en pracht van een Dokkumer burgemeester rond 1700. De naam van de burgemeester komt al in 1688 voor in de gemeentelijke resoluties. Hij was een plucheplakker, een bestuurlijke zetelklever. Zijn naam wordt immers 25 jaar later nog steeds in de resoluties genoemd.

Aitzema’s relaties met het stadhouderlijk hof en zijn eigen bemoeienissen met de landelijke politiek maakten hem tot een gezien man. Het politieke spel, met al zijn kuiperijen, beheerste hij goed. Macht en geld: hij was er bepaald niet vies van. Hij had een stoet aan personeel, sommigen in livrei. Rond 1700 was hij de rijkste man van Dokkum. Maar rijk of niet, heeft Aitzema tsaar Peter inderdaad thuis ontvangen, zoals de Dokkumse traditie wil?

¶ G.I.W. Dragt, Macht en pracht van een Dokkumer burgemeester rond 1700. Dokkum, Stichting Historia Doccumensis 2013 (Stichting Musea Noordoost Fryslân 15). ISBN 9789081704885. Prijs € 29,50 (160 blzz., geïllustreerd). Bestellen hier. De namenindex staat hier online. Recensies vind je hier en hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.