donderdag 21 november 2013 – Vandaag een paar studiedagen en symposia die helemaal, gedeeltelijk of weinig met de achttiende eeuw van doen hebben.
Het maatschappelijk appel van de dichter 1300 -1850
Op 29 november 2013 organiseert de internationale onderzoeksgemeenschap GOLIATH (over ‘Literatuur in wording’) een studiedag aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Centraal staan de relatie/kloof tussen de dichter en zijn publiek centraal en de maatschappelijke rol van de dichter: heeft de stem van literaire auteurs in de samenleving een andere betekenis dan die van journalisten, politici en opiniemakers? Deze vraag speelt al sinds de middeleeuwen. Dichters voelden ook toen al een kloof tussen henzelf en hun publiek. Maar was er inderdaad sprake van een kloof? Sprekers zijn onder anderen Rick Honings met Zingende nachtegaal of politieke activist? De dichterlijke gespletenheid van Willem Bilderdijk en Kornee van der Haven met De reciprociteit van de vaderlandse bezieling in de gezangen van Jacobus Bellamy. Aanmelden voor 23 november (hier). Het programma vind je hier.
Culinaire Geschiedenis 16e-21ste eeuw
Op vrijdag 17 januari 2014 vindt het Amsterdam Symposium on the History of Food plaats (09.30-16.00u) in de aula van de Universiteit van Amsterdam. Op de website is te lezen dat het symposium gewijd is aan ‘Textual and Visual Representations of Culinary Culture in Belgium and the Netherlands’. Doorgaans gaat men ervan uit, aldus de toelichting, dat de culinaire cultuur in België veel Bourgondischer en zelfs hedonistischer is dan de Nederlandse eetcultuur, waar zuinigheid en matigheid de menukaart zouden dicteren. Eén van de lezingen gaat over de 18e eeuw: Anne Wegener Sleeswijk met Chicken stew and Burgundy. Wining, dining and identity in the United Provinces in the 18th century. Verder lezen: hier.
En verder op de agenda: