Dansen met Bach

Dansen met Bachwoensdag 27 november 2013 – Dat je op de muziek van Bach kunt dansen, is genoegzaam bekend. Ik denk bijvoorbeeld aan de breakdancegroep Flying Steps die hier duizelingwekkende sprongen maakt op Das Wohltempiertes Klavier. Of kijk hier naar het tapdansen op orgelmuziek tijdens de Haagse Nach van Bach (2011).

Maar nu is er een boek verschenen over het eigentijdse dansen op de muziek van Bach. Geschreven door Bach-fanaat Wim Faas, voor wie zelfs hardloopwedstrijden en fietstochten in het teken staan van de 18e-eeuwse componist (lees hier zijn weblog).

In Dansen met Bach laat Faas zien dat de Franse hofdansen (menuet, bourrée enz.) in de tijd van Bach ook populair werden aan de Duitse hoven. Ook Bach ging met zijn tijd mee. In zijn suites, orgelmuziek, cantates en passies verwerkte hij menige dansvorm. Tegen deze achtergrond schetst Faas in twintig korte verhalen een portret van Bachs leven en muziek waarbij alle Franse hofdansen ten tonele verschijnen. Mede-Bachbewonderaar Maarten ’t Hart schreef een lovend voorwoord:

Dit boek van Wim Faas komt als geroepen. Eindelijk een werk waarin de dansante kant van Bach wordt belicht in een goed leesbaar, plezierig, aantrekkelijk boek. De vele dansvormen die in Bachs oeuvre voorhanden zijn worden stuk voor stuk besproken. Omdat Faas alles helder toelicht, zonder te vervallen in geleerd jargon, zonder zich te bedienen voor gewichtig klinkende musicologische termen, heeft hij een boek geschreven waar zowel muzikale leken als wat meer onderlegde muziekliefhebbers veel genoegen aan zullen beleven en dat ook als naslagwerk zijn dienst kan doen.

¶ Wim Faas, Dansen met Bach. Uitgeverij Aspekt 2013. ISBN 9789461533722. Prijs € 19,95 (212 blzz).

¶ Zojuist verscheen ook een biografie van Bach, geschreven door dirigent Sir John Eliot Gardiner: Music in the Castle of Heaven. A Portrait of Johann Sebastian Bach. Knopf 2013. Prijs: $35 (629 blzz). Lees hier een recensie in The Guardian en bekijk hier een 1,5 uur durende documentaire waarin Gardiner vertelt over zijn Bachbeeld.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.