vrijdag 29 november 2013 – Napoleon kwam uit een groot nest. Hij had vier broers en drie zussen, voor wie hij in zijn gloriedagen allemaal hoge posities in petto had. Zo werd Lodewijk Napoleon in 1806 als koning van het Koninkrijk Holland aangesteld.
Over de zussen horen we doorgaans minder, maar wie nu een bezoek brengt aan Museum Marmottan, kan kennismaken met Elisa, Pauline en Caroline. Aan hen is een aparte tentoonstelling gewijd. Hun leven wordt in beeld gebracht met behulp van 140 beelden, schilderijen, meubels, sieraden en allerlei accessoires.
De drie zussen waren echte Bonapartjes. Elisa (1777-1820) was een jaar jonger dan ‘onze’ koning. Ze trouwde in 1797 met de Corsicaan Felix Bacciocchi die onder Napoleon in het Italianse leger diende. Elisa, intelligent en bijdehand, werd in 1805 verheven tot prinses van Lucca en Piombino (en later tot groothertogin van Toscane). Hoewel ook Felix tot vorst werd gebombardeerd, was Elisa feitelijk het staatshoofd van de ministaatjes. Zij had de broek aan, zullen we maar zeggen. Ook naar haar grote broer toe nam zij een eigen positie in door uiteindelijk niet voor hem maar voor Oostenrijk te kiezen.
De kleine, maar bloedstollend mooie en frivole Pauline (1780-1825) kreeg eveneens een hoge positie toebedeeld. Op 17-jarige leeftijd werd ze gekoppeld aan de beroemde generaal Leclerc. Niet geheel onvrijwillig, want Napoleon had hen samen in bed betrapt. Na de dood van Leclerc in 1802 kreeg ze een andere protégé van haar broer toebedeeld: Camillo Borghese. Afkomstig uit het steenrijke oude geslacht Borghese (van de ‘villa’) en eveneens militair in het leger van Napoleon. Pauline trok daarna naar Rome, genoot van de rijkdommen van haar Camillo, hield er menig minnaar op na, maar bleef loyaal aan haar broer.
Caroline (1782-1839) is de geschiedenis in gegaan als een ambitieuze intrigrante. Ook zij trouwde met een jongeman die het tot generaal in het napoleontische leger zou brengen: de herbergierszoon Joachim Murat, later onder meer groothertog van Berg en Kleef en zelfs koning van Napels. Omdat hij veel weg was, was Caroline in feite degene die het bestuurswerk deed. Na de slag bij Leipzig in 1814 koos hij partij voor Oostenrijk en kort daarop weer voor Napoleon. Zijn opportunisme werd hem noodlottig toen hij in 1815 werd gefusilleerd. Father Mulcahy uit de serie M*A*S*H is een verre nazaat van Caroline en Joachim Murat.
¶ De expositie Les Soeurs de Napoleon is te zien in Musée Marmottan, Parijs, tot en met 26 januari 2014. Info over het geslacht Bonaparte vind je hier. In februari jl. werd een paar slippertjes van de mooie Pauline teruggevonden.