dinsdag 3 december 2013 – Onverwacht komt er een vraag binnen. Iemand in het verre Amerika heeft een 18e-eeuws schilderij in de kamer hangen dat ondertekend is door ene J.C. Weyerman. Of die schilder dezelfde is als de schilderende schrijver Jacob Campo Weyerman?
Er zou een foto worden meegestuurd, maar die zat niet bij de mail. We hielden onze adem in. Het zal toch niet waar zijn? Een nieuw schilderij van Weyerman?
Maar toen de foto arriveerde, ebde de spanning weg. Het winterse landschap kan niet van Weyerman zijn. De RKD meldt op haar fraai gerenoveerde website (nu met geïntegreerde databases) dat er in de 18e eeuw nog een J.C. Weyermann rondliep met de schilderskwast in de hand: Jakob Christoph Weyermann. In het verleden hebben verschillende musea zich rijk gerekend omdat ze een Weyerman in hun collectie hadden aangetroffen, maar nee. Deze Weyermann schilderde landschappen, terwijl Weyerman bloemstukken schilderde.
Weyermann was een Zwitser, geboren in 1698 te Sankt Gallen. Hij ging in de leer bij de Münchener landschapsschilder Joachim Franz Beich. Daarna vertrok Weyermann naar Neurenberg. In 1732 verhuisde hij naar Augsburg, waar hij zich voor de rest van zijn leven vestigde. In zijn eigen tijd stond hij bekend als een getalenteerd landschapsschilder. Eén van zijn leerlingen daar was de later beroemd geworden alpenschilder Christian Wolf. Hij, Weyermann dus, overleed in 1757.
Zijn naam wordt op uiteenlopende manieren gespeld: Weyher en Weyhermann worden ook wel gebruikt (info). Hij gebruikte een logo om zijn prenten te signeren (hier). In de Augsburger Ordinari Postzeitung von Staatsgelehrten Historisch- u. Ökonomischen Neuigkeiten uit 1828 worden twee landschapjes van Weyhermann aangeprezen. Volgens het Neues Maler-Lexicon zum Handgebrauch für Kunstfreunde schilderde hij ook bijbelse voorstellingen en oorlogstaferelen. Maar vermoedelijk berust dat laatste op een nieuwe verwarring, want alleen van de Hamburgse schilder Jakob Matthias Weyer (1620-1691), die zijn werk ondertekende met Jakob Weyer, zijn geschilderde oorlogsscènes bekend (voorbeeld). — RvV
¶ De afbeeldingen zijn van andere sites geleend. Sommige zijn voorzien van een digitaal stempel van een galerie. Bekijk hier een voorbeeld van een schilderij zoals Jacob Campo Weyerman schilderde. Het bevindt zich in de collectie van het Rijkmuseum.