Karel van Manderprijs 2012 voor Eveline Koolhaas

9789057306488woensdag 4 december 2013 – Tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici in het Rijksmuseum Twenthe werd aan Eveline Koolhaas de Karel van Manderprijs 2012 uitgereikt. Ze krijgt de prijs voor haar boek De ontdekking van de Nederlander in boeken en prenten rond 1800 (2010), waarop ze destijds promoveerde.

In dit boek bespreekt ze de bijdragen van de visuele cultuur binnen de ontwikkeling van het culturele nationalisme aan het einde van de achttiende eeuw. Citaat juryrapport:

De grote originaliteit en kracht van dit boek schuilt in de veelzijdige en interdisciplinaire benadering van het onderwerp. Belangrijke aspecten van zowel de politieke en economische geschiedenis, de historiografie van de culturele antropologie, etnografie en etnologie als de geschiedenis van de prentuitgeversvak komen aan bod en blijken bovendien onderling nauw verbonden te zijn. Koolhaas-Grosfeld paart intellectuele lenigheid en wetenschappelijke nauwkeurigheid bovendien aan een prettige, vertellende manier van formuleren.

De Karel van Manderprijs is bedoeld voor kunsthistorische publicaties die van wetenschappelijk belang zijn. Hij wordt jaarlijks toegekend aan een specifiek vakgebied. Voor 2012 betrof het publicaties uit het tijdvak 1700-1850, verschenen tussen 2007 en 2011.

Update: Vandaag werd bekend dat de Gerrit Komrijprijs 2013 is toegekend aan Rick Honings en Peter van Zonneveld voor hun vuistdikke Bilderdijkbiografie Gefnuikte arend.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.