Jaartallen en mosselen in Middelburg

De achttiende eeuw in het voorbijgaan (32)

JF Trentse Wynvatzaterdag 14 december 2013 – Vorige week heb ik het al iets geschreven over de vele dateringen op gevellijsten in Middelburg. De jaartallen wijzen vrijwel zonder uitzondering naar de achttiende eeuw. Dat is, lijkt mij, ook de periode bij uitstek waarin huizen van zo’n gevellijst voorzien werden. Soms echter staat er meer dan alleen een jaartal op de lijst: een enkele keer is de datering gecombineerd met een huisnaam.

JF Nieuwe WynkelBij mijn weten uniek onder die gevellijstdateringen is een huis aan de Kinderdijk met een datering op de lijst die ook maand en dag weergeeft.

De meeste dateringen op huizen in Middelburg heb ik inmiddels wel gezien. Ik denk dat het niet gaat lukken om er voor elk jaar tussen 1699 en 1800 een geveldatering te vinden, maar ik heb toch wel meer dan dertig verschillende jaartallen uit de achttiende eeuw genoteerd.

JF Wytte HanneHet houdt in Middelburg niet op bij dateringen op de gevellijsten: er zijn ook een paar huizen te zien die op een andere plek op de gevel gedateerd zijn. Een karakteristiek huis in de Koepoortstraat heeft een gevelsteen met twee dateringen.

Klik op de illustratie hiernaast om ook het jaartal 1645 (?) te zien.

 

JF SAM_1735En een heel mooie datering met muurankers is te vinden aan een huis in de Puntpoortstraat: is het 1547, of mag ik het toch als 1754 lezen?

Ik raad Middelburg dus van harte aan voor een jaartallenspeurtocht, maar de uitstekende bediening bij de horeca in de markt mag ook niet onvermeld blijven. Ik heb er op een uiterst publieksarme avond mosselen gegeten. De Zeeuwse manier van mosselen bereiden is kennelijk om ze halfgaar op te dienen. Maar toen ik liet merken dat ik toch liever voorgezet kreeg zoals ik dat in Utrecht gewend ben, bracht de serveerster ze zonder morren naar de keuken terug en kreeg ik ze een paar minuten later goed gekookt weer op tafel gezet.

JF SAM_1764En: als u niet om jaartallen geeft, is Middelburg dan misschien iets voor een schoorstenenspeurtocht? — JF

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.