maandag 16 december 2013 – Afgelopen zaterdag viel het winternummer van de Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman in de brievenbus. De redactie is er als altijd in geslaagd er een goed gevulde en afwisselende aflevering van te maken. En ook nu weer heeft Jeroen van Heemskerck Düker ervoor gezorgd dat het blad prima werd vormgegeven. Volgend jaar beginnen we al weer aan jaargang 37!
De afwisseling binnen deze aflevering is te danken aan de korte rubrieken achterin. Zo schreef Leontine Kuijvenhoven voor de rubriek À la Mode een artikel over een revolutionaire verandering in de mode: mannen gingen rond 1700 een vest en een jas dragen.
Voor de rubriek De Vrolyke Navorscher schreef Peter Altena een observatie over Jacob Eduard de Witte Junior die in 1807 solliciteerde bij Pieter Vreede. Jac Fuchs doet een oproep om de identiteit van een vrouwelijke (!) ‘Docteres’ te achterhalen. Haar naam is bekend (Catharina de Heyn) maar we weten niet veel meer dan dat ze uit Duitsland afkomstig was. De rubrieken Recensies en Signaleringen doen de lezer met gezwinde spoed naar de boekhandel rennen.
Ook de rest van deze aflevering bestaat uit een kleurrijk palet aan lezenswaardige artikelen:
- Rietje van Vliet en Peter Sprangers: Klopgeesten op Rotsoord en Rotsenburg
- Ton Jongenelen: Zijdebalen, het buitenhuis van David van Mollem
- Peter Altena: ‘Meesterstukken van Bijbelschimp’. Van Beeldreligie (1964) tot de satirische Bijbelboeken uit de late achttiende eeuw
- Barbara Sierman: Toneelgezelschappen tijdens de vredesonderhandelingen in Utrecht
- John Besseling: Joan Jacob Mauricius (1692-1768). Bouwstenen voor een biografie. Deel 1: 1692-1737
- Jac Fuchs: Weyermans Godgeleerde, zeedekundige en historische bedenkingen (1730)
Niet-abonnees kunnen hier losse afleveringen bestellen. De jaargangen tot en met 2010 zijn door DBNL gedigitaliseerd en kun je hier inzien.