De assiebak van Grijpskerke

De achttiende eeuw in het voorbijgaan (34)

SAM_1818zaterdag 28 december 2013 – De tweede dag van mijn Walcherse wandeling (zie ook Et in Arcadia ego?) voerde langs Grijpskerke en Aagtekerke terug naar Domburg. In Grijpskerke staat ’t Munnikenhof. Ik gun het gebouw hier graag een plaats – het was ooit eigendom van Jacob Cats – ook al stamt het van vóór 1700. Je moet niet eenkennig zijn, vooral niet wanneer het zich goed vanaf de weg laat bekijken.

In een landschap dat ik, als het er niet zou regenen, wijds zou noemen, maar waarvoor ik nu het woord onbeschut beter op zijn plaats vind, slagen de Zeeuwen erin om met struiken, heggen, hagen en borden met ‘verboden toegang’ hun mooiste monumenten uitstekend af te schermen. De voorgenomen foto van een kapitale achttiende-eeuwse Zeeuwse boerderij heb ik dus nog niet kunnen maken.

SAM_1821Het viel me op dat in de achttiende eeuw meerdere kerken op West-Walcheren van een portiek voorzien werden. In Aagtekerke is dat portiek er nog steeds. In Oostkapelle is het portiek weer van de kerk afgehaald en vlakbij de kerk herplaatst, als onbemand toeristeninformatiestalletje.

 

 

SAM_1814Bijzonder bij de kerk van Grijpskerke is deze in 2005 gerestaureerde assiebak. Ik zag er eerst niet veel meer in dan een bodempje na-oorlogs metselwerk, maar ik heb geprobeerd ‘m zo geflatteerd mogelijk vast te leggen, met ook nog eens het Grijpskerkse kerkportiek op de achtergrond.

Een assiebak is in feite een openbare vuilstort, in principe, zoals de naam al suggereert, voor as. Het bijgeplaatste bordje vermeldt dat de assiebak tot 1835 onder de verantwoordelijkheid van de ambtsheer viel, en daarna onder die van de gemeente. Ik houd het er voorlopig dus maar op dat de historie van deze assiebak tot in de achttiende eeuw terug gaat. — JF

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.