Barcelona 1714

Barcelona 1714: 'The Place given up to Plunder', door Jacques Rigaud

Barcelona 1714: ‘The Place given up to Plunder’, door Jacques Rigaud

donderdag 2 januari 2014 – De Catalanen herdenken op hun eigen ‘nationale’ feestdag dat ze voorgoed hun politieke zelfstandigheid verloren. Dat gebeurde op 11 september 1714, een jaar na de Vrede van Utrecht (1713) die onder meer een einde maakte aan de Spaanse Successieoorlog. Filips V werd toen definitief koning van Spanje.

Om zijn positie te verstevigen begon hij met een felle strijd tegen Catalonië. Dat had in de Successieoorlog niet Filips maar Karel van Oostenrijk uitgeroepen tot Karel III van Spanje. De Catalanen verzetten zich dan ook hevig tegen de benoeming van Filips V, maar hun troepen moesten uiteindelijk het loodje leggen tegen de Spanjaarden.

De datum 11 september ligt dus wel wat gevoelig. Ook de herdenking van de definitieve annexatie in 1714. Desondanks zijn er in het kader van Barcelona Tricentenari verschillende activiteiten georganiseerd. Wegens de herdenking van de Vrede van Utrecht is men daarmee al in 2013 begonnen. Het hoogtepunt van de Catelaanse festiviteiten is echter in 2014.

De indrukwekkende markthal in de wijk El Born, die 11 september 2013 is heropend en nu als cultureel centrum dienst doet, is het centrum van Barcelona Tricentenari. Er worden exposities gehouden – overigens ook in andere musea – en er vinden verschillende culturele activiteiten plaats over het thema 11 september 1714. Ook met theatervoorstellingen, 18e-eeuwse diners door topkoks bereid, en diverse concerten proberen de Catalanen het Barcelona uit de 18e eeuw weer tot leven te brengen. — RvV

¶ Het programma Barcelona Tricentenari kun je hier downloaden (Engelstalig). Informatie over de Mercado del Borne vind je hier. Bekijk ook een kort filmpje over een maquette van Barcelona in de 18e eeuw. En hier vind je een informatieve Nederlandstalige blog over Barcelona.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.