Parijs, stad van de Verlichting

Nicolas Cortinmaandag 6 januari 2014 – Parijs is niet alleen de lichtstad van Europa maar ook een stad waar nog veel sporen uit het tijdperk van de Verlichting zijn terug te vinden.

Weliswaar doet Parijs na de volledige stadsvernieuwing van stadsarchitect Haussmann heel erg negentiende-eeuws aan, toch zijn er nog veel monumenten in rococo- en neoclassicistische stijl aanwezig. Daarvoor hoef je dus niet per se naar Versailles.

Dit alles blijkt uit het rijk geïllustreerde koffietafelboek Paris au XVIIIe siècle, geschreven door kunsthistoricus Nicolas Courtin. Hij beschrijft onder meer de eerste verbeteringen op het gebied van de volksgezondheid binnen de stad: zo werden reeds in de 18e eeuw de huizen die op bruggen waren gebouwd, gesloopt werden om de luchtcirculatie te vergemakkelijken. Ook werd bijvoorbeeld het stinkende Cimetière des Innocents ontruimd, bijgenaamd ‘mange-chair’ (vleeseter), omdat de lijken daar naar verluidt in een mum van tijd tot ontbinding overgingen.

Verder verrezen er kerken (Saint-Sulpice), imposante woonhuizen (zoals het hôtel de Salm-Kyrburg aan de Seine) en theaters. Het boek voert de lezer mee langs Palais Royal, Place de la Concorde, de Rotonde de la Villette, de Faubourg Poissonnière en vele andere bekende en onbekende plekken in de stad. Er worden ook veel 18e-eeuwse interieurs beschreven en afgebeeld. Tijdgenoten komen aan het woord om hun visie op de stad toe te lichten. — RvV

¶ Nicolas Courtin, Paris au XVIIIe siècle. Entre fantaisie rocaille et renouveau classique. Parijs, Parigramme 2013. ISBN 9782840967934. Prijs: € 45 (190 blzz.). Voor een preview, klik hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.