Het Koninkrijk der Poëzie

RvG Gemengde Parnasloofwoensdag 8 januari 2014 – Naar aanleiding van een bericht op de weblog van Piet Perkament over de kaart van Boekenland, schoot mij te binnen dat ik ooit een dergelijke, veel oudere kaart had aangetroffen.

Hij bevindt zich in een merkwaardige bundel gedichten van François van den Berge, die ook wel publiceerde onder de naam Montanus. Van den Berghe was een Zeeuw die in Utrecht rechten studeerde en die liefhebberde in de dichtkunst.

In zijn bundel Gemengelde Parnas-Loof (Amsterdam 1693 en 1716) staat een aantal burleske verzen die enigszins aan Focquenbroch doen denken. Ook staan er Ovidiusvertalingen in. Het aardigste gedicht is een berijmd verslag van een lange kroegentocht van Utrecht naar Middelburg. Maar waar het hier om gaat is dat in het boek een kaart is opgenomen van het Koninkrijk der Poëzie.

RvG Koninkrijk Poezie

Een week nadat ik die kaart weer eens te voorschijn had gehaald om mijn reis naar dat koninkrijk voor te bereiden, las ik dat de auteurs van het kersverse Worm en Donder er een aantal regels aan hebben gewijd (p. 318). Daaruit blijkt dat de landkaart teruggaat op een kaart die de Franse literator en filosoof Bernard le Bovyer de Fontenelle in 1678 publiceerde in de Mercure Galant onder de titel ‘Description de l’ Empire de la Poésie’.

Betje Wolff, zo stellen de auteurs van Worm en Donder vast, greep op deze kaart terug in het tijdschrift De Grijzaard (1768) in haar bijdrage ‘Beschryving van het Koningryk der Poëzy’. — RvG

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.