Caspar van Wittel werd beroemd om zijn vedute

Van Wittel, Rome, Plazza Navona

Caspar van Wittel, Piazza Navona te Rome (1699)

maandag 13 januari 2014 – Soms kom je op het web titels van nieuwe boeken tegen waarvoor in het geheel geen reclame wordt gemaakt. Bijvoorbeeld het bescheiden boekje Zoektocht naar Caspar van Wittel, geschreven door de vorig jaar overleden Bart van Steenbergen. Het werk, uitgegeven door Stichting Museum Flehite te Amersfoort, werd in oktober gepresenteerd.

Ook over de inhoud van de publicatie is weinig terug te vinden. Vermoedelijk is de tekst een uitvloeisel van het Van Wittel-symposium dat twee jaar terug in het Koninklijk Nederlands Instituut Rome werd gehouden. Jammer dat het zo’n bescheiden boekje is geworden voor zo’n beroemde Nederlandse schilder. In het buitenland krijgt hij veel aandacht maar niet in Nederland.

Jasper Adriaansz. van Wittel (1653-1736) is geboren in Amersfoort. Hij werd bekend onder de naam Caspar van Wittel of zijn veritalianiseerde naam Gasparo Vanvitelli. Weyerman besteedt in zijn kunstenaarslexicon de Konst-schilders geen apart lemma aan deze in Italië populaire Hollander. Toch moet hij op z’n minst van hem hebben gehoord.

Van Wittel verliet rond zijn twintigste de keistad en vertrok naar Italië. Hij schilderde talrijke stadsgezichten (vedute), die vooral belangstelling genoten onder toeristen tijdens hun Grand Tour. Prinsen, hertogen en kardinalen liepen bij hem de deur plat. Via zijn huwelijk met de dochter van een rijke kunsthandelaar wist hij door te dringen tot de culturele elite van componisten en ‘literati’. In 1736 stierf hij, 83 jaar oud. Hij werd begraven in Italië (verder lezen). Zijn zoon Luigi Vanvitelli is een van de prominentste Italiaanse architecten uit de 18e eeuw.

Wie het werk van Caspar van Wittel wil zien, moet naar Rome, waar het onder meer hangt in het Capitolijns Museum. Of klik hier voor een groot aantal stadsgezichten. Filippo Pedrocco wijdt in zijn Visions of Venice: Paintings of the 18th Century (2002) veel aandacht aan de uit de Republiek afkomstige immigrant. — RvV

¶ Bart van Steenbergen et al. (red.), Zoektocht naar Caspar van Wittel. Amersfoort, Museum Flehite, 2013. ISBN 978-90-484-3055-0. Prijs onbekend (49 blzz., geïllustreerd). Bekijk hier het portret van de schilder.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.