Muziek in de hofstad

APP New Dutch Academyvrijdag 31 januari 2014 – In welke huizen woonden de Haagse hofmusici? Waar in Den Haag stonden de operahuizen? En waar traden beroemde musici als Beethoven en Mozart op? Welke muziek werd er ten gehore gebracht?

De New Dutch Academy, onder leiding van dirigent Simon Murphy, heeft een app laten ontwikkelen voor iPhone of iPad (ook android), die je langs het muzikale Den Haag van de 18e eeuw voert. Een wandelapp, waarmee je niet alleen een wandelroute krijgt gepresenteerd maar waarmee je op sommige locaties ook bijpassende stukken muziek kunt beluisteren.

Dat de hofstad een belangrijke muziekstad was, is genoegzaam bekend. Logisch, want in een stad waar vele diplomaten, regenten, prinsen, prinsessen en hovelingen verblijf hielden, moest natuurlijk gemusiceerd en gefeest worden. Componisten en musici kwamen uit alle windstreken. De jonge Mozart was zeker niet de enige. Zelf denk ik bijvoorbeeld aan de zanger en luitenist John Abell die in 1697 in Den Haag als een popster werd onthaald. Doedijns, Hagenaar van geboorte, schreef een paar keer over hem in zijn Haegse Mercurius.

Of Abell wordt genoemd op de app (zeg je ‘op de app’?), moet ik nog uitzoeken. Maar verder een uitstekend initiatief dus om juist de muzikale kant van Den Haag te belichten, en wel met een app. — RvV

¶ Hier kun je informatie vinden over het gratis downloaden van de wandelapp. Bij het Haags Historisch Museum is de wandelroute als papieren routekaart verkrijgbaar, met boekje. Hier een filmpje over de highlights van de wandeltocht.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.