woensdag 5 februari 2014 – De ene boekhandel na de andere sluit tegenwoordig de deuren. Dat was in de 18e eeuw anders. Toen opende de ene boekverkoper na de andere zijn deuren. De boekenbusiness was booming. Je kon er een behoorlijke boterham aan verdienen.
Er zijn van die boekverkopers die, achteraf, model staan voor hun hele beroepsgroep in West-Europa. Karl Gottlob Beck (1733-1802) is er zo eentje. De uitgeverij bestaat nog steeds en wordt volgens de website van Deutsche Welle gezien als ‘Germany’s literary rock for a quarter millennium’. Vorig jaar beleefde Beck haar 250ste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan verschenen twee lijvige studies over C.H. Beck uit München.
De grondlegger Carl Gottlob Beck – Carl of Karl, wat maakt het uit – had geen boekverkopersfamilie achter zich. Daarin verschilt hij van veel van zijn collega’s. Maar dat is dan ook het enige. Hij zou goudsmid worden, maar switchte en zwichtte voor het boekenvak. Op 9 september 1763 kreeg hij van het gilde van het Beierse Nördlingen toestemming om zich daar als boekverkoper, drukker en uitgever te vestigen.
Hij nam een kleine bestaande boekenfirma over en bouwde die uit tot een welvarend boekenbedrijf. Dat ging niet vanzelf. Hij netwerkte dat het een aard had. Duitsland was sowieso een opkomende markt. Geleerden en burgers hadden, geraakt door de vonk der Verlichting, een grote publicatiedrift en een minstens zo grote leeshonger.
Als Habermas iemand zocht die model kon staan voor zijn ‘Strukturwandel der Öffentlichkeit’, dan had hij Beck kunnen nemen. Diens sterauteur was de satirische schrijver Wilhelm Ludwig Wekhrlin, die de uitgever menig keer in problemen bracht. Maar die hem juist daardoor veel geld in het laadje bracht. Wekhrlin was voor Beck de hoofdredacteur van het blad Der Falleisen. Het moderne medium zorgde voor klantenbinding en voor een regelmatige vaste inkomstenbron.
Geneeskunde, natuurkunde, economie en pedagogiek waren de thema’s waar de firma reeds in de 18e eeuw tot ver over de stads- en staatsgrenzen bekend is geworden. Het waren moderne wetenschapsgebieden die veel belangstelling genoten. Na de nodige uitbreidingen en overnames zou het familiebedrijf later naar München verhuizen. De groten der aarde hebben als schrijver hun weg naar de uitgeverij gevonden. — RvV
¶ Stefan Rebenich: C.H. Beck 1763-2013. Der kulturwissenschaftliche Verlag und seine Geschichte. München, Verlag C. H. Beck 2013. ISBN-13: 9783406654008. Prijs: € 38 (861 blzz.). Recensie hier.
¶ Uwe Wesel, 250 Jahre rechtswissenschaftlicher Verlag C.H.Beck 1763-2013. Der juristische Verlag und seine Geschichte. München, Verlag C.H. Beck 2013. ISBN 978-3-406-65634-7. Prijs: 38 (591 blzz.).