Hamont-Achel: het Hazeldonk van de 18e eeuw

postgeschiedenis-uit-17de-en-18de-eeuwdonderdag 13 februari 2014 – Hamont-Achel is tegenwoordig een fusiegemeente aan de grens, ten westen van Weert. Beide Belgisch-Limburgse plaatsjes waren door hun strategische ligging het Hazeldonk van de 17e en 18e eeuw.

Hamont kende in de 18e eeuw een economische bloei dankzij de teutenhandel. Teuten zijn marktkooplieden die in georganiseerd verband hun handelswaar verkochten op de plek waar er vraag naar was. Ze waren zo’n zes tot negen maanden van huis. Je had koperteuten (potten en pannen), haarteuten (pruiken) en bijvoorbeeld echelteuten (bloedzuigers). Teuten zaten ook in Twente en Duitsland: volgens wikipedia zou C&A zijn voortgekomen uit een compagnie van textielteuten.

Achel zit tegenwoordig vast aan Hamont en is nog altijd bekend om zijn trappistenklooster, dat deels op Nederlands grondgebied ligt. In 1798 zouden de Fransen in dit plaatsje nogal hebben huisgehouden. Net als Hamont speelde het grensplaatsje een belangrijke rol in de postbedeling en het diligencevervoer tussen de Republiek, het prinsbisdom Luik en de Duitse staten (verder lezen).

Over het logistieke knooppunt Hamont-Achel is onlangs een boek verschenen, geschreven door de plaatselijke heemkundige Guido Tijskens. Citaat:

De ligging aan de grens was hierbij van doorslaggevende betekenis. Maar ook de ondernemingszin van enkele lokale families zoals Joosten in Hamont of Van den Dungen in Achel droegen bij tot het succesverhaal.
Samen met de teuten wisten zij toen reeds van de grenspositie een voordeel te maken en Hamont-Achel op de kaart te zetten […].

In het plaatselijke museum Grevenbroek wordt eveneens aandacht aan de teuten, en in het bijzonder aan het post- en diligenceverkeer. — RvV

¶ Guido Tijskens, Hamont. De geheimen van zijn brievenpost. Achel op een kruispunt van de diligences. Prijs € 15. Te koop in het Documentatiecentrum Dr. Bussels, Wal 18 Hamont-Achel (0497/361837) of bij auteur Guido Tijskens (011/622063).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.