donderdag 20 februari 2014 – In Kapers op de kust. Nederlandse kaapvaart en piraterij 1500-1800 (1991) van R.B. Prud’homme van Reine en E.W. van der Oest staat een portret afgedrukt dat door Cornelis Troost is vervaardigd (p. 61). De geportretteerde draagt dezelfde allongepruik als Weyerman. Ook zijn tronie lijkt verrassend veel op die van Weyerman.
Naar ik aanneem werkte Troost vanuit sjablonen, maar zelfs de blik van de geportretteerde doet aan Weyerman denken. Is het soms zijn tweelingbroer? Maar had Weyerman überhaupt een tweelingbroer?
Twee keer is het antwoord nee. De afgebeelde pruikendrager – krullenbol, zou Perkamentus zeggen – is Geleyn Hurgronje (1683-1727) en het schilderij bevindt zich in de collectie van het Zeeuws Museum. In de tekst van Kapers op de kust heet het dat deze burgemeester van Vlissingen en bewindhebber van de West-Indische Compagnie zich op regenteske wijze liet portretteren.
Deze karakterisering geeft te denken. Want door de olijke gelaatsuitdrukking heb ik me nooit gerealiseerd dat ook Weyerman op het bekende portret dat Cornelis Troost van hem schilderde, regentesk, autoritair, elitair, aanmatigend kan overkomen. — HV