Dichtoffer voor de koning

Dichtoffer voor koning Willem Ivrijdag 28 februari 2014 – Jan Schouten (1786-1852) was wereldberoemd in Dordrecht. Scheepsbouwer, politicus, maçon: was het in de 18e eeuw vooral Schouten Sr die als scheepsmagnaat veel aanzien genoot, in de 19e eeuw kon je niet om Jan Schouten Jr heen. Na het overlijden van zijn vader werd hij in 1808 eigenaar van een scheepswerf, maar ook van de mastenmakerij, de houtzaagmolens, de houthandel en de rederij (bron).

Schouten was typisch een man van de Verlichting, ofschoon hij met beide benen in de 19e eeuw stond. Voortuitgang, schaven en beschaven was zijn streven. Hij was actief op sociaal-economisch gebied en had in 1813 met een paar plaatsgenoten vrijmetselaarsloge La Flamboyante opgericht (verder lezen). Toen enkele jaren later het Letterkundig genootschap Diversa sed Una werd opgericht, was hij een der eersten die zich als lid aanmeldde.

In 1825 begon hij met enkele reders en kooplieden de Maatschappij der Dordrechtse scheepsrederij. Met goede bedoelingen, uiteraard, daarbij de voortuitgang van zijn eigen bedrijf niet uit het oog verliezend. Van deze Eerste Oost-Indische rederij kreeg hij de opdracht het eerste zeeschip voor de vaart naar Oost-Indië te bouwen. In 1835 kreeg hij van een aantal mede-vrijmetselaren, die een eigen rederij hadden opgericht, de opdracht om een koopvaardijfregat (met de maçonnieke naam Broedertrouw) te bouwen.

Schouten was niet alleen ondernemer en genootschapsman, ook zat hij in de politiek: als lid van de gemeenteraad, van de Provinciale Staten en in 1850 van de Tweede Kamer. Dat hij een overtuigd Oranjeklant was, spreekt voor zich. Al was het alleen maar omdat prins Frederik grootmeester was van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden.

Toen de vader van prins Frederik, koning Willem I, op 24 augustus 1822 vijftig jaar werd, schreef Jan Schouten zijn Dichtoffer voor Willem I. Deze pathetisch klinkende huldeblijk is nu opnieuw uitgegeven. In deze heruitgave telt het gedicht twaalf bladzijden. Het wordt vergezeld door achtergrondinformatie over Jan Schouten en de vroege jaren van het Koninkrijk. – Boeiende man, die Jan Schouten. — RvV

¶ Jan Schouten, Dichtoffer voor koning Willem I – heruitgave. Amsterdam, Uitgeverij De Graveinse Abeel 2013. ISBN 978-94-90902-44-5. Prijs: € 17,65 (59 blzz.). Lees hier over het boekenbezit van Jan Schouten, waaronder enkele Weyerman-titels.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.