Almanach der boekverkoopers

Almanach der boekverkopersmaandag 10 maart 2014 – Ineens stuit je op een almanak waarvan je stiekem hoopt dat er een hele reeks van bestaat. Helaas, dat is volgens Bibliopolis niet het geval met de Almanach der boekverkoopers, drukkers, en binders (In ’s Gravenhage, by H. Scheurleer, F. Zoon. 1761). Er is er maar één van, verschenen met privilege van ‘Hunne Ed. Gr. Mogenden’. Dat dan weer wel.

De almanak bevat een lijst van privileges van de laatste 15 jaren (zijnde de duur van een privilege): ‘Lyst der boeken en werken […] waarop octrooijen zijn verleend. Beginnende met den Jaare 1745, en eindigende met den Jaare 1760’. Verder staan er de namen in van schrijvers, drukkers en uitgevers aan wie het privilege is verleend. In deze lijst komen geen romans of dichtbundels voor, wel wetenschappelijk werk. Begrijpelijk, want het was niet gebruikelijk om voor fictie bij de Staten van Holland een privilege aan te vragen.

De tekst vervolgt met een opgave van feesten, eclipsen en dergelijke, een vertoog over de oorsprong van de boekdrukkunst en een schets van de geleerdheid der Nederlanders (met enkele bijzonderheden over een aantal van hen). Wat kom je er nog meer in tegen? Het vertoog ‘Algemene aanmerkingen van nut voor boekhandelaars, drukkers, en binders’ en een concept van een gildenbrief voor deze beroepsgroepen. Opmerkelijk vind ik de advertentie voor expediteurs: in boekhistorisch onderzoek wordt zelden aandacht aan de logistiek besteed.

Natuurlijk is ook de ‘Naamlyst der nieuw uitgekomene boeken, in ’t jaar 1760′ interessant. Er staan titels tussen die we tegenwoordig zó, digitaal dus, kunnen raadplegen. Met in de meeste gevallen een opgave van de winkelprijzen. Omdat het boekenweek is, hieronder een aantal bestsellers:

Alleen al het lezen van de titels is een genoegen. Jammer dat Scheurleer het bij deze ene uitgave heeft gelaten. De hoeveelheid werk en de drukkosten tezamen hebben blijkbaar niet opgewogen tegen de inkomsten. Hij had er op 22 december 1760 nog voor geadverteerd. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.