vrijdag 14 maart 2014 – Dat Weyerman zijn loopbaan is begonnen als schilder van bloemstukken, is genoegzaam bekend. Een paar van die schilderijen kun je nog altijd bewonderen, bijvoorbeeld in het Fitzwilliam Museum en het Rijksmuseum. Maar helaas weten we nog weinig van de boeren en burgers die een Weyerman thuis aan de muur hadden.
Veilingcatalogi en verkoopadvertenties bieden echter hulp. Zo staat er in de Groninger courant van 2 april 1776 een opmerkelijke advertentie van de weduwe van de drossaard Hammen. Er wordt allerlei huisraad aangeboden en ook zullen enkele schilderijen worden verkocht. Nadrukkelijk wordt er een schilderij van Weyerman genoemd. Dat moest blijkbaar de aandacht van de lezer trekken.
Wie deze weduwe is, weet ik niet. Evenmin is duidelijk of deze weduwe is overleden en het de erfgenamen zijn geweest die op een nette manier van haar inboedel trachtten af te komen. De advertentietekst laat dit in het midden. Mogelijk is immers ook dat de weduwe gaat verhuizen en van haar overtollige huisraad af wil.
Ik ben nog nergens in het noorden een drost Hammen tegengekomen. Een zoektocht in eigentijdse kranten leverde alleen veel Gelderse en Westfaalse hammen op. Wel noteerde ik de streek De Hammen, in de gemeente Slochteren. Misschien was hij daar ergens in de buurt als schout werkzaam? — RvV