Twee Nederlandse regenten in Bad Bentheim

Gezicht op Bentheim, door Isaac de Moucheron (1743)

Gezicht op Bentheim, door Isaac de Moucheron (1743)

woensdag 19 maart 2014 – De stenen van het Paleis op de Dam komen uit Bentheim, die van de sokkel van het Vrijheidsbeeld ook en in 1711 zijn er zwavelbronnen ontdekt: Bad Bentheim, net over de grens bij Oldenzaal.

Het stadje is vooral bekend van de imposante burcht die meermalen door Jacob van Ruisdael geschilderd is.
Maar sinds vorig jaar heeft het er een attractie bij: het Museum am Herrenberg, op enkele tientallen meters van de ingang van de burcht.

In het museum bevindt zich de in een stichting ondergebrachte collectie van de Bentheimer Rolf Sawatzki. Die verzameling bestaat in hoofdzaak uit ongeveer tien werken van Nederlandse schilders uit de negentiende eeuw en vijftien Nederlandse schilderijen van vóór 1800.

Daaronder bevinden zich twee portretten van achttiende-eeuwse regenten. Zo hangt er een portret van Gerlach Theodorus van der Capellen, heer van Schonauwen, geschilderd door Hendrik van Velthoven. Deze Van der Capellen (1734-1805), familie van bekendere naamgenoten uit de 18e eeuw, was namens Utrecht lid van de Admiraliteit van Amsterdam.

Het andere portret is van Olivier van Riel (1707-1772), schepen van Rotterdam en commissaris van het waterrecht aldaar. Het is vervaardigd door de uit Altona afkomstige schilder Balthasar Denner. Weyerman kende van deze schilder alleen, zo schrijft hij in de Konst-Schilders, ‘een konterfijtsel in miniatuur’ van zijn (gewezen) minnares:

Dat konterfijtsel was het portret van eene zekere Adriana de Visscher, ten deelen getrouwt aan den geweezen Manufakturier Isaak Simons […]

Schamper merkt Weyerman over Denner op (bron) dat ‘hy een tamelyke Tronieschilder is’. Denner kan zelfs geen das binden ‘om den hals van dien Tronie, en noch min een geschildert Hooft een muts opzetten’ (verder lezen). Ondanks deze sneer blijft het een aangename ontmoeting: in Bad Bentheim oog in oog te staan met twee Nederlandse regenten. — JF

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.