Brieven uit de Oost

Seer teder beminde Heer Vader en Vrouw Moedervrijdag 21 maart 2014 – Zes leden van het Groningse gezin Fockens trokken in de tweede helft van de achttiende eeuw naar de Oost.

Vader Nathan Fockens ging binnen het jaar terug, maar zijn zoons Willem, Jacob en Berend maakten carrière in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie. Willem werd zelfs Edeleer, lid van de Raad van Indië.

Voor hun achttienjarige zuster Anna Wendelina, die in 1758 naar Indië was gekomen, wachtte geen carrière maar het huwelijk. Twee burgemeesterszonen dongen om haar hand. Zij schreef haar moeder amusante brieven over deze vrijages. Helena kwam gehuwd en wel haar broers en zus achterna. 

Zojuist verscheen een nieuw deel uit de reeks Egodocumenten met brieven die in de periode 1748-1783 zijn geschreven door de kinderen Fockens aan hun ouders in Groningen: Seer teder beminde Heer Vader en Vrouw Moeder!’ Brieven van de Groninger familie Fockens in de Oost, 1748-1783. Gerrit Schutte, die al eerder schreef over telgen van de Fockens-familie, zorgde voor de uitgave van de familiecorrespondentie. De brieven staan vol verhalen over de verschrikkingen van de reis, de betekenis van familiebanden en netwerken, het bestieren van een huishouding met slaven. En over geld verdienen.

¶ G.J. Schutte (editie en inleiding), ‘Seer teder beminde Heer Vader en Vrouw Moeder!’ Brieven van de Groninger familie Fockens in de Oost, 1748-1783. Uitgeverij Verloren. ISBN 9789087044237. Prijs: € 39,- (442 blzz.).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.