Dramatisch einde van verboden Nijmeegse liefde

Een-dodelijk-liefdesdrama-te-Nijmegen-in-1712maandag 24 maart 2014 – Nadat een paar maanden geleden een historische roman verscheen over de noodlottige liefde tussen Anna Maria Vonk en luitenant Behr, wordt aanstaande woensdag het eerste exemplaar gepresenteerd van een feitelijke reconstructie van het liefdesdrama. Deze keer geschreven door de voormalige hoofdredacteur van de Gooi- en Eemlander, Guus Pikkemaat.

We schrijven 1712. Luitenant Beer (Behr) is ingekwartierd bij de drankzuchtige procureur Cock en diens vrouw Anna Maria Vonk. Vier jonge kinderen heeft dit Nijmeegse echtpaar; de jongste is net geboren. Behr kan de ogen niet van Anna Maria afhouden. De vonken slaan over en ook zij raakt verliefd op de luitenant. Wanneer Cock dit merkt, gooit hij de luitenant onmiddellijk z’n huis uit. 

Behr is echter tot ver over de oren verliefd op de Nijmeegse procureursvrouw. Hij schrijft haar liefdesbrieven. Dat wil zeggen: om niet al te zeer in de gaten te lopen laat hij die schrijven door zijn knecht. ‘Ik zal u zo vaak kussen, als er in het najaar blaadjes vallen in het Kelfkensbos’, klinkt het hartstochtelijk.

Dan wordt er in de Waal een lijk aangetroffen. Het Rijnwater, dat normaal gesproken westwaarts voortkolkt, ligt in de barre winter van 1712-1713 vol met ijsschotsen. Daartussen hangt, of ligt, het lijk van het vermoorde slachtoffer: procureur Cock.

Al snel worden de luitenant en de weduwe gearresteerd. Hun kansen zijn miniem. Niemand denkt aan korporaal Kummer, die zich op verdachte wijze uit de voeten heeft gemaakt. Behr wordt levend geradbraakt. Hoofd en hand worden afgehouwen. Zijn hoofd wordt op een ijzeren pin gespietst, zijn hand vastgenageld op de as van het rad.
Anne Maria Vonk wordt gewurgd. Langzaam, zo vertelt Pikkemaat, wordt het touw om haar hals aangetrokken. Ze hapt naar lucht en stikt. — RvV

¶ Guus Pikkemaat, Een dodelijk liefdesdrama te Nijmegen in 1712. De fatale passie van luitenant Beer. Uitgeverij Aspekt. ISBN 9789461534842. Prijs: € 19,95 (312 blzz). De boekpresentatie in Nijmegen is op woensdag 26 maart (info hier). Een interview met de auteur beluister je hier.

¶ Steffie van den Oord schreef een uitvoerige reconstructie van de gebeurtenissen in het Historisch Nieuwsblad. Over haar roman Vonk, zie elders op de Weyerman-site.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.