Dineren in de Oranjezaal

Oranjezaaldinsdag 25 maart 2014 – Gisteren werden de wereldleiders getrakteerd op een etentje in Huis ten Bosch: al sinds de Gouden Eeuw de vorstelijke buitenplaats van de Oranjes in het Haagse bos.

Aan het einde van de 18e eeuw bood het huis het onderkomen aan achtereenvolgens een gevangenis, een museum en de residentie van Schimmelpenninck. Tegenwoordig heeft het huis de status van een koninklijk paleis (impressie).

In oktober jongstleden verscheen er een mooi boek over de beroemde Sael van Oranje, waar gisteren het diner plaatsvond. Amalia van Solms had in 1648 opdracht gegeven om deze Oranjezaal te ontwerpen. Omdat haar man Frederik Hendrik het jaar daarvoor was overleden, moesten de schilderingen een statement zijn vóór erfopvolging. Vooralsnog zonder effect want reeds in 1650 was het Eerste Stadhouderloze Tijdperk een feit. Citaat uit het persbericht:

Stadhouder Frederik Hendrik wordt gepresenteerd als een door God aangesteld vorst door de heroïsche weergave van zijn leven en een reeks geschilderde triomfbogen, badend in de schijn van ‘hemels’ licht.

In 1652 was de centrale koepelzaal gereed. Maar na een paar eeuwen was de Oranjezaal wel toe aan een grondige restauratie (voltooid in 2013). De werkzaamheden gaven Margriet van Eikema Hommes (TU Delft) de gelegenheid om de schilderingen en de architectuur te bestuderen. Elmer Kolfin (UvA) onderzocht de politieke betekenis van de vorstelijke beeldtaal, die eigenlijk ongehoord was voor een Republiek, maar die voortkwam uit lokale en internationale tradities uit de zeventiende eeuw. — RvV

¶ Margriet van Eikema Hommes en Elmer Kolfin, De Oranjezaal in Huis ten Bosch. Een zaal uit loutere liefde. Uitgeverij Waanders & de Kunst. ISBN: 978 94 91196 57 7. Prijs: € 39,95 (288 blzz, 180 foto’s in kleur, 50 zwartwit).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.