Thuis in de Bijbel

Thuis in de Bijbelmaandag 31 maart 2014 – ‘Meijsies die bleek zijn, hebbe borsies die week zijn en jenge draage, mag men soene sonder vraage’. Deze gewaagd ondeugende woorden staan gegraveerd op de achterkant van een koperen tabaksdoos uit 1787. De eigenaar was prinsgezind, getuige de afbeeldingen van Willem V en zijn vrouw (bekijk hier).

Lang niet alle tabaksdozen hebben een politieke voorstelling. Een aantal daarvan is te zien op de expositie Thuis in de Bijbel in het Catharijneconvent. Daar liggen 17e- en 18e-eeuwse tabaksdozen met bijbelse afbeeldingen. Die kunnen overigens, dankzij bijbelse verhalen over jaloezie en overspel, wel degelijk een frivool tintje hebben.

Dat laatste blijkt ook uit de rijk geïllustreerde bijbels, de vele gebruiksvoorwerpen en schilderijen die in Utrecht tentoongesteld worden. Citaat:

De Hollandse en Vlaamse meesters schilderen ‘naer het leven’. Bekende geschiedenissen spelen zich niet af in verre warme streken, maar in gewone dorpen en steden in de Lage Landen, herkenbaar voor de toeschouwer.

Zo zien we de Verloren Zoon in een Hollandse kroeg, Jezus op bezoek bij Martha en Maria in een 17e-eeuwse keuken, en de Wonderbaarlijke Visvangst aan het Noordzeestrand.

De tentoonstellingscatalogus is dankzij de vele illustraties fraai uitgevoerd, net als het boekje Koperen Tabaksdozen met Bijbelse verhalen 17e en 18e eeuw, dat de Zeister tabaksdoosverzamelaar Renger F. Kribbe in eigen beheer heeft uitgebracht. Dat boekje is sinds vorige week eveneens te koop in de museumwinkel: over bijbelse verhalen op voornamelijk achttiende-eeuwse tabaksdozen. Mogelijk zijn ook deze tabaksdozen gemaakt door de gevangenen die in tuchthuizen waren opgesloten. — RvV

¶ De tentoonstelling Thuis in de Bijbel. Oude meesters, grote verhalen duurt tot 10 augustus 2014 (info hier). Hier vind je een langere bespreking. De catalogus Thuis in de Bijbel is uitgegeven door W Books en kost € 19,95 (inkijkexemplaar).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.