Weldenkende burgers in Leiden

Weldenkende burgersmaandag 7 april 2014 – Als Leidenaar ben ik altijd geïnteresseerd in publicaties over de stad in de 18e eeuw. Door mijn onderzoek naar Elie Luzac ben ik heel wat orangisten tegengekomen. En patriotten natuurlijk. Tot mijn grote vreugde zag ik dan ook dat er over hen binnenkort een aparte studie verschijnt: op 9 mei verdedigt Erik de Jong in Utrecht zijn proefschrift Weldenkende burgers en Oranjeliefhebbers

Hieronder de blurb:

De Patriotten en Prinsgezinden in Leiden hadden aan het eind van de achttiende eeuw een belangrijk aandeel in de politieke onrust die was ontstaan na de verloren Vierde Engelse Oorlog. Deze politieke stromingen verschilden diepgaand van mening over maatschappelijke kwesties.
Ook onder de aanhangers van deze stromingen was er vaak sprake van onenigheid. De strijd werd vooral met woorden uitgevochten, al kwamen er uiteindelijk ook wapens aan te pas.
Gebruikmakend van de theorie van de collectieve actie van de Amerikaanse socioloog Tilly onderzocht Erik de Jong welke groeperingen en organisaties bij deze conflicten waren betrokken, welke doeleinden zij nastreefden en wat de redenen waren waarom zij in actie kwamen.
Die acties bestonden voornamelijk uit het indienen van verzoekschriften bij de autoriteiten en het organiseren van demonstraties. Eén van de gevolgen was dat op den duur meer groepen uit de stedelijke samenleving betrokken raakten bij de politieke besluitvorming.

De jurist Erik de Jong studeerde als historicus in 1996 af en schreef op basis van zijn afstudeerscriptie in het Leids Jaarboekje van 1998 het artikel ‘Uit het laken in de toga. De familie Van Heukelom in Leiden (±1690-1900)‘. De doopsgezinde (en patriotse) Van Heukelommetjes waren met heel wat Leidse families verwant. Ze werkten als lakenfabrikeurs samen met interessante burgers, zoals de bekende Frans van Lelyveld, medeoprichter van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. — RvV

¶ Erik Halbe de Jong, Weldenkende burgers en Oranjeliefhebbers. Patriotten en Prinsgezinden in Leiden, 1775-1795. Uitgeverij Verloren 2014. ISBN 9789087044466. Prijs: ± € 35,- (circa 400 blzz., geïllustreerd).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.