Joanna

joannadinsdag 8 april 2014 – In 1796 verscheen voor het eerst de ongekuiste versie van The Narrative of a Five Years Expedition against the Revolted Negroes of Surinam, geschreven door de Schots-Nederlandse kapitein John Gabriel Stedman (1744-1797). Het werd in 1799-1800 uitgebracht door Allart als Reize naar Surinamen en de binnenste gedeelten van Guiana.

Deze John Stedman was soldaat van de Schotse brigade die onder gezag stond van de Staten-Generaal. Hij was getrouwd met de 15-jarige slavenvrouw Joanna (†1782) die hij had vrijgekocht. 

Het zijn deels haar ervaringen, en die van haar moeder en grootmoeder, die Stedman in zijn boek beschrijft. Ook schrijft hij over wat hij zelf heeft waargenomen tijdens zijn verblijf in Suriname. Daar nam hij in 1772 deel aan een expeditie die een grote slavenopstand moest onderdrukken.

Het boek is van grote betekenis geweest in de strijd voor de afschaffing van de slavernij. Stedman geeft een goed beeld van Suriname, zijn kolonisten en de slavernij, niet in het minst dankzij de indrukwekkende illustraties van zijn hand.

Natalie Zemon Davis, emeritus Princeton, doet onderzoek naar de indrukwekkende familiegeschiedenis van deze Joanna. Davis houdt tijdens een minisymposium van het KITLV, op dinsdag 15 april, de lezing Three generations of slave mothers in Suriname. The making of Stedman’s Joanna. — RvV

¶ Het minisymposium duurt van 15.30-17.00u. Plaats: KITLV, Reuvensplaats 2 (zaal 138) in Leiden. Info hier. Aanmelden bij het KITLV. Bekijk hier een kort filmpje over Joanna en het boek van Stedman.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Joanna

  1. Marie-Claire Fakkel schreef:

    Joanna is niet vrijgekocht door Stedman. Johnny, hun zoontje is wel vrijgemaakt. John en Joanna hadden met elkaar een “Surinaams huwelijk”, dat is iets anders dan een huwelijk volgens de wet.

  2. Jo Vromen schreef:

    Likt me prachtig om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.