Achter het behang

Diverse lagen behangsel in het voormalige woonhuis van Jacob Roggeveen

Diverse lagen behangsel in het voormalige woonhuis van Jacob Roggeveen

woensdag 9 april 2014 – Stel, je koopt een oud huis. Je laat het verbouwen en waar nodig restaureren. En plots sta je oog in oog met behangsels uit de vroege achttiende eeuw.

Dit overkwam de eigenaar van het voormalige woonhuis van de Middelburger Jacob Roggeveen, die op zoek ging naar het legendarische Zuidland en bij toeval in 1722 het Paaseiland ontdekte. Het behangsel dat nu te voorschijn is gekomen, zou zo maar eens het behang geweest kunnen zijn dat Roggeveen op de wanden heeft laten aanbrengen. 

Op de eerste etage van het woonhuis van Roggeveen aan de Lange Noordstraat troffen de restauratoren achter een betimmering een houten kastenwand aan. Die was beplakt met drie tot vier lagen eeuwenoude papierbehangsels. Toen men die kastenwand verwijderde, ontdekte men opnieuw een papierbehangsel. Een zeer bijzonder papierbehangsel dit keer (plaatje):

uitgevoerd in de Empirestijl en aan de bovenzijde uitbundig gedecoreerd met een brede border, met daarop een rijke draperie met koorden en flosjes, waartussen een schaal met vogels. Dit alles versierd met velouté (als fluweel aanvoelende patronen van wolscheersels in lijm). Minstens zo dominant als het patroon zijn de kleuren: groen en paars op een lichtgrijze achtergrond (bron: persbericht).

Dit behang is vermoedelijk uit Frankrijk afkomstig uit de beginjaren van de negentiende eeuw. De verrassing werd nog groter toen er onder dit behang een ander, ouder behangsel verscheen: zwart, met blauwe en goudgele ornamenten (ca. 1780). En daaronder zat weer een wit linnen velouté behangsel met groene en rode ornamenten (ca. 1720). Het is dit laatste behangsel dat Jacob Roggeveen zeker gekend zal hebben. — RvV

¶ Kort filmpje van Omroep Zeeland over de vondst. Lees hier nog een aardige bespreking van Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen (1659-1729), geschreven door Roelof van Gelder.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.