Boerhaave aan de Vecht

Zuylenburghdonderdag 10 april 2014 – Het Planetarium Zuylenburgh past ondanks zijn leeftijd – het dateert van 2009 – in een eeuwenoude traditie, waarvan het Franeker’ planetarium van Eise Eisinga het bekendste voorbeeld is.

De collectie van het particuliere museum in Oud-Zuylen bevat meer dan duizend antiquarische objecten. De nadruk ligt op uurwerken, astronomie, microscopie, telescopen en andere oude instrumenten. 

Momenteel is er in een bijgebouw van Buitenplaats Zuylenburgh de expositie Boerhaave aan de Vecht te zien. ‘Een wetenschapskabinet van een Heer van Stand’, zo wordt de tentoonstelling aangekondigd. Aan de hand van microscopen, telescopen, mechanicamodellen en elektriciteitsproeven wordt er een levensechte voorstelling gegeven van een wetenschappelijk kabinet van een rijke burger uit de achttiende eeuw. Citaat:

In Nederland ontwikkelde de natuurwetenschap van Isaac Newton zich in de achttiende eeuw tot een ware hype. Ook buiten de muren van de universiteiten.
Iedereen probeerde een steentje bij te dragen. Dat de manier van wetenschap bedrijven vaak nog maar weinig met Newtons eigen werk te maken had, mocht de pret niet drukken.
Burgers namen massaal de microscoop ter hand, richtten hun kijkers op het planetenstelsel en woonden ademloos wetenschappelijke demonstraties bij.

De Collectie Planetarium Zuylenburgh organiseert de tentoonstelling in samenwerking met Museum Boerhaave (Leiden) en de particuliere collectie van Lorenz van Doornen.

¶ Bezoek hier de uitgebreide website van het Planetarium Zuylenburgh. De tentoonstelling Boerhaave aan de Vecht is te zien tot 14 september 2014. Info hier. Geopend op zaterdag en zondag van 12.00u tot 17.00u.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.