Vreemdelingen in Barneveld

Meest vreemdelingen uit Münsterlandmaandag 14 april 2014 – Het boek over de migratie van Münsterlanders naar Barneveld gedurende de 18e en 19e eeuw is alweer een jaar oud. Het is geschreven door de oud-archivaris van Barneveld en een nazaat van een van de roomskatholieke vreemdelingen uit Münsterland. 

Aan het einde van de 18e en begin 19e eeuw trokken heel wat ‘roomsen’ als ambachtslieden (vooral wevers) en middenstanders naar het protestantse Barneveld. Een aantal lokale historici vroeg zich af wat de reden van hun komst was.

Archiefonderzoek wees uit dat die gezocht moet worden in de combinatie van armoe (misoogsten) en oorlog (Frankrijk). Ook de conscriptie, waardoor de jongemannen van Münsterland huis en haard moesten verlaten, was reden genoeg om te verhuizen. Zeker aan het begin van de 19e eeuw, toen eerst Pruisen en later Napoleon het daar voor het zeggen had.

Waarom dan naar Barneveld getogen? De auteurs vermoeden dat de Duitse migranten zich vertrouwd voelden met de textielnijverheid die reeds in de 18e eeuw groeide en bloeide. Daar voelden de Duitse wevers zich thuis en daar konden ze snel een goed bestaan opbouwen. Verder zou het liberale godsdienstige klimaat in Barneveld bevorderd hebben dat de vreemdelingen er gemakkelijk integreerden. Alleen op zondag scheidden hun wegen. — RvV

¶ Gerjan Crebolder en Anthony Draaisma, Meest vreemdelingen uit Münsterland. Over de migratie van Münsterlanders naar Barneveld gedurende de 18e en 19e eeuw. Barneveld, BDU Boeken 2013. ISBN 978 90 8788 196 2. Prijs: € 22,50 (192 blzz). Hier vind je de inhoudsopgave. Lees hier een achtergrondartikel over Barneveldse Münsterlanders (niet op zondag).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.