‘Gewaarschuwd’

Weyerman andermaal in de Gevangenpoort

jbwoensdag 16 april 2014 – Op zondag 6 april sprak Jan Bruggeman, op de plaats waar Jacob Campo Weyerman zijn laatste jaren sleet. In de Gevangenpoort.

Bruggeman, neerlandicus te Zoetermeer, sprak er op zijn eigen bevlogen wijze over het leven en werk van Weyerman. De bekende feiten uit het leven van de schrijver en zijn belangrijkste werken passeerden daarbij de revue. Zeer informatief! 

Bijzondere aandacht schonk Bruggeman aan de ‘Waarschouwingen’, die in de weekbladen van Weyerman meer dan eens voorkomen. Die ‘Waarschouwingen’ functioneerden als ‘appetizers’ – lezers lazen waar de volgende aflevering over zou gaan, de nieuwsgierigheid gewekt – en meer dan eens ook als chantagemiddel.

Een aantal beloftes, gedaan in die ‘Waarschouwingen’, werd in de volgende afleveringen echter niet ingelost, een aantal ook wel. Hoeveel schandaal beloofden de ‘Waarschouwingen’? Hoe duidelijk waren zij in de omschrijving van mogelijke slachtoffers van satire en chantage? Bruggeman bepleitte nadere bestudering van deze ‘Waarschouwingen’.

Waarschuwde Weyerman al vanaf 1720, toen hij als schrijver van weekbladen debuteerde? Het ligt daarbij voor de hand om ook de vergelijking met andere satirische en spectatoriale weekbladen te zoeken. Waarschuwde Van Effen?

Mij dunkt dat een dergelijk onderzoek naar de waarschuwingen bij Jan Bruggeman zelf in goede handen is. Wij zijn gewaarschuwd! — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.