De kenniseconomie uit de 18e eeuw

First Knowledge Economydonderdag 17 april 2014 – Het grote debat tijdens de Verlichting ging niet alleen over het welzijn van de mens, voor wie het nu eindelijk tijd was om zelf na te denken (Sapere aude!). Ook de welvaart was een thema waarover de achttiende-eeuwer zich boog.

In de tweede helft van de 18e eeuw verschenen in Europa, in navolging van de Wealth of Nations (1776) van Adam Smith, dan ook heel wat economische studies. Zoals van Jacques Accarias de Sérionne, wiens La Richesse de la Hollande (1778) door zijn uitgever Elie Luzac werd vertaald en uitgebreid tot het uitermate populaire Hollands Rijkdom (1780-1783).

Margaret Jacob heeft zojuist een boek geschreven over het debat over de westerse welvaart, zoals dat na 1750 is gevoerd. Het woord kenniseconomie is toen nooit gevallen, maar de discussies laten volgens haar overduidelijk zien dat men ook toen besefte dat de ontwikkeling van kennis voorwaarde is voor blijvende welvaart.

Ze onderzoekt in The First Knowledge Economy het ontstaan van de industriële revolutie in Groot-Brittannië (1750-1850) en vraagt zich af waarom de industrialisering in bijvoorbeeld Nederland zo laat op gang kwam. Het antwoord vind ze in de combinatie van wetenschap, techniek en modern onderwijs: de succesfactoren die de Britten destijds een enorme economische voorsprong hebben gegeven. — RvV

¶ Margaret C. Jacob, The First Knowledge Economy. Human Capital and the European Economy, 1750-1850. Cambridge University Press 2014. ISBN 9781107619838. Prijs: $ 29,99 (265 blzz.).
¶ Op 8 mei (aanvang 20.00u) houdt Margaret Jacob de lezing ‘De erfenis van de Verlichting’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Plaats: Huize Heyendael (Geert Grooteplein 9a, Nijmegen). Entree € 9,50. Reserveren hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.