Paasbal

Opnamedatum:  2012-12-12vrijdag 18 april 2014 – De spotprent Dandies and Dandizettes dressing for the Easter Ball is in 1819 uitgegeven door de Londense boekverkoper Thomas Tegg. De prent is afgedrukt in zijn Caricature magazine, or Hudibrastic mirror, een tijdschrift dat van 1807 tot en met 1821 verscheen. 

Het is een blad zoals dat alleen in Engeland werd uitgegeven. Zie bijvoorbeeld de ontzettend aardige frontispice van deel 3 (1808). Beroemde illustratoren werkten eraan mee: Rowlandson, Cruikshank en Woodward. De jaardelen bevatten in totaal 250 handgekleurde prenten (plaatjes kijken).

Op de prent die hierboven is afgebeeld maken de dandy’s en dandizettes toilet voor het paasbal. Anders dan het kerstbal of het oudejaarsbal is het paasbal bij mijn weten in Nederland geen traditie, maar kennelijk was dat begin 19e eeuw wel het geval in Engeland.

Op het bed links zit een dandy sukkelig voor zich uit te staren, met papillotten in het haar. Voor hem staat een dandy bij wie het corset wordt aangeregen op een manier waar zelfs de Mammy van Scarlett O’Hara niet aan kon tippen. De andere figuren op de prent brengen diverse hulpstukken aan. Let vooral op de broek van de tweede figuur van rechts: die spant zo strak om de billen dat sommige coloristen er een zeer pikante kleur aan gegeven hebben (kijk hier). Veel plezier met Pasen! — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.