Satire en verwarring

Dautzenbergdinsdag 22 april 2014 – De achterpagina van NRC Handelsblad beleefde vrijdag 18 april een unicum en de geschiedenis van de satire in Nederland een dieptepunt. Of hoogtepunt? Redacteur Paul Steenhuis, de man die een en ander voor zijn rekening nam, legde zijn lezers uit dat satire tot verwarring leidde.

En regen tot een nat wegdek! 

In de voorbije maanden had de schrijver A.H.J. Dautzenberg op de achterpagina van NRC Handelsblad boeken gerecenseerd die waren uitgegeven door uitgeverij Fata Morgana. Die besprekingen waren nu eens hysterisch lovend, dan weer vernietigend. Soms ook zeer geestig: zo herinner ik me met genoegen de bespreking van Arie Storms Kellendonk-biografie. Het boek dat maar niet verschijnen wil en nu als ‘ghost’ goddank gerecenseerd is. Vorige week besprak Dautzenberg een boek van Leon de Winter, maar – zo onthulde Steenhuis – ‘dat boek bestaat niet, net zomin als de andere boeken die schrijver Dautzenberg in die rubriek beschrijft’.

Wie dat niet al heel lang zag, kan best wat verwarring gebruiken.

Misschien is er sprake van een nieuwe trend – op de hurken voor de lezertjes – en kan er boven de column van Youp van ’t Hek voortaan genoteerd worden: ‘Grappig bedoeld, niet boos worden!’

En onder tekeningen van Fokke & Sukke en Kamagurka: ‘Tekening, niet echt!’.

Of er boven stukken van Paul Steenhuis nu moet komen te staan: ‘Bericht van een zwak brein!’? Het heeft er alle schijn van dat Steenhuis dit onnozele stuk moest schrijven, op verzoek van zijn Vlaamse opperhaas wellicht.

In het verleden is Steenhuis ook zelf wel eens satirisch uit de hoek gekomen, maar dat was dan meestal niet echt geestig: tekeningen van een pater (of God zal me kraken) die aan fellatio doet, dat werk! Zou het uitleggerig stukje van Steenhuis dan misschien (een poging tot) satire zijn en een constructieve bijdrage aan de verwarring hebben geleverd?

Wat een streek zou die Steenhuisrekel ons dan geleverd hebben! — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.