Onderzoekster, kunstenares en zakenvrouw Maria Sibylla Merian

merian banana smallvrijdag 25 april 2014 – De in Frankfurt geboren Maria Sibylla Merian (1647-1717) was gebiologeerd door bloempjes en bijtjes, door torren en spinnen, door rupsen, padden en vlinders. Haar schilderingen op perkament waren zo populair dat er in 1679 en 1683 twee bundels gravures naar haar vlinderschilderingen werden gepubliceerd. Daarmee was haar naam voorgoed gevestigd onder het internationale publiek.

Huwelijksperikelen deden haar in 1685 verhuizen naar Nederland waar ze, afgezien van een verblijf in Suriname in 1699-1701, de rest van haar leven woonde en werkte. Op 26-28 mei aanstaande vindt er in de Artisbibliotheek een symposium plaats dat volledig is gewijd aan de onderzoekster, kunstenares en zakenvrouw Maria Sibylla Merian. 

Maria Sibylla Merian vestigde zich eerst in de piëtistische labadistengemeenschap Waltha State in Wiewerd (Friesland). Daar kreeg ze de vlinders en kevers onder ogen die geloofsgenoten hadden meegenomen uit Suriname, waar de labadisten de eigen plantage Providentia hadden. In de religieuze commune zette ze haar tekenwerk voort: kunst maken was er verboden maar het op papier vastleggen van haar observaties was wel toegestaan.

Toen de commune in financiële problemen raakte, vertrok ze naar Amsterdam. Daar zette ze een handel in geprepareerde insecten en verfstoffen op. Ze bleef natuurhistorisch onderzoek verrichten en maakte al dan niet in opdracht van anderen tekeningen en aquarellen van wat zij onder ogen kreeg. Ook hier werden er prachtige uitgaven van gemaakt, waarbij zijzelf en haar dochters de gravures eigenhandig inkleurden.

Tijdens het symposium worden diverse aspecten van de teken- en schilderkunst van Maria Sibylla Merian belicht. Onderwerpen zijn onder meer de klanten en opdrachtgevers van Merian, de beestjesschilders en natuurvorsers die vóór Merian al grote bekendheid hadden verworven, de wetenschappelijke reputatie van de Duits-Nederlandse kunstenares en de drukgeschiedenis van Merians beroemde Metamorphosis Insectorum Surinamensium. — RvV

¶ Informatie over het symposium in de Artisbibliotheek (Plantage Middenlaan 45, Amsterdam) vind je hier. Aanmelden bij voorkeur voor 1 mei (hier). Deelname kost € 50. Het aantal deelnemers is wegens de zaalcapaciteit beperkt. Voertaal is Engels. Lees hier de biografie van Maria Sibylla Merian in het Digitaal Vrouwen Lexicon.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.